• Kontrast strony
Nie marnujemy jedzenia w OSiW OHP Mysłakowice

Jak co roku w dniu 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Wydawać by się mogło, że w XXI wieku takie wydarzenia nie powinny mieć miejsca, ponieważ dostęp do wiedzy, bogactwo narodów i wypełnione magazyny żywności powinny zapewnić pożywienie dla każdego człowieka na świecie. A jednak tak nie jest. Jedne państwa mają przesyt, życie na wysokim poziomie, a inne borykają się z głodem, biedą i niedożywieniem. Uczulenie młodzieży na problem z żywnością jest nadzieją na uniknięcie lub rozwiązanie sprawy globalnego marnowania pożywienia. Wyuczenie młodych ludzi racjonalnego robienia zakupów, oszczędzania energii i wody oraz dzielenie się z innymi jest naszym priorytetem. Nasi wychowankowie bardzo chętnie biorą udział w dyskusjach na ten i podobne tematy, a ich wiedza i logiczne myślenie powinny zaowocować w przyszłości. Uczenie młodzieży oszczędności pozwoli nam zmienić tok myślenia, że kupowanie w nadmiarze nie prowadzi do niczego dobrego. Nie muszą robić zapasów, ulegać promocyjnym pułapkom, a w konsekwencji wyrzucać nadmiaru, ponieważ dziś mają niegraniczony dostęp do wszystkiego. Przygotowywanie posiłków w domu, uprawianie własnych ogródków jest nie tylko ekonomiczne, ale i ekologiczne. Produkowanie zdrowej żywności wpłynie na ludzkie zdrowie i przede wszystkim ochronę środowiska.

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Tałpasz wychowawca OSiW OHP Mysłakowice

231018 m2 pomysł jak nie matnować jedzenia231018 m3 śwaitowy dzień żywności

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.