
20 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Został on zainicjowany w 2004 roku przez dr Billy’ego Gallagher’a – ówczesnego lidera Stowarzyszenia Szefów Kuchni, któremu przyświecał bardzo szczytny cel: „To nie tylko szerzenie wiedzy o zawodzie Szefa Kuchni, ale i dzielenie się posiłkiem z potrzebującymi”. W związku z tym młodzież z górowskiego Hufca Pracy wraz z wychowawcą spotkali się podczas praktycznej nauki zawodu w zaprzyjaźnionej Restauracji „Asti” w Górze, aby „od kuchni” poznać tajne techniki kulinarne. Młodzież była wówczas w trakcie przygotowań głównego posiłku dnia jakim jest obiad, a Szefowa Kuchni przeprowadziła nam pogadankę na temat kuchennych trików oraz zdrowych nawyków żywieniowych. W każdej restauracji, szkole czy innych stołówkach pracują rzesze wykształconych, uzdolnionych ludzi, którzy codziennie zakasają rękawy do pracy, aby każdy mógł zadowolić swoje podniebienie. Z okazji Waszego święta składamy najserdeczniejsze życzenia Szefom Kuchni, Kucharzom oraz wszystkim osobom związanym ze światem gastronomii.
Tekst: Dagmara Hanczyn st.wychowawca 1-2 HP Góra Zdjęcia: Anna Demkowicz wychowawca 1-2 HP Góra