
„Człowiek nie żyje, aby jadł, ale je, aby żyć”. Sokrates
8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania który został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzień ten jest ważny, ponieważ nadwaga to jedna z najczęstszych chorób naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję). Niestety liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy, dlatego też profilaktyka w obszarze zdrowego odżywiania jest tak istotna. W tym też dniu młodzież z Hufca Pracy w Legnicy wzięła udział w spotkaniu w ramach autorskiego programu „Wybieram Zdrowie”, podczas którego pogłębili swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i prawidłowego czytania etykiet na produktach spożywczych. Przyswoili wiedzę z zakresu zasad zdrowego żywienia związanego z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywnością Fizyczną. Spotkanie zakończyli rozwiązując quiz na temat zdrowiej żywności oraz robiąc plakat o tej samej tematyce.
Tekst: Anna Jaguszewska, wychowawca 1-1 HP Legnica
Zdjęcia: Dagmara Florczyk – Choma, komendant 1-1 HP Legnica
- Prelekcja o zdrowym odżywianiu
- Uczestniczki z plakatem
- Praca nad plakatem