• Kontrast strony
Kurs Kuchni Polskiej: Spotkanie informacyjne w Kamiennej Górze

W dniu 24 maja 2024 roku w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kamiennej Górze odbyło się spotkanie informacyjne dotyczące Kursu Kuchni Polskiej dla chętnych osób. Specjalista ds. rozwoju zawodowego przedstawił uczestnikom perspektywy, jakie otwiera przed nimi ciągły rozwój umiejętności i zdobywanie nowych kwalifikacji zawodowych w dziedzinie kulinariów. Dlaczego warto uczestniczyć w Kursie Kuchni Polskiej? W obecnych, dynamicznie zmieniających się warunkach rynku pracy, posiadanie specjalistycznych umiejętności jest kluczowe dla zapewnienia stabilnej i perspektywicznej pozycji zawodowej. Kurs Kuchni Polskiej oferuje uczestnikom możliwość: 1. Poszerzenia kompetencji kulinarnej: Uczestnicy dowiedzieli się o korzyściach wynikających z nauki tradycyjnych polskich receptur, technik przygotowywania potraw oraz dekorowania dań. 2. Zdobycia kwalifikacji zawodowych: Kursy oferowane przez CEiPM OHP pozwalają na bezpłatne zdobycie i podniesienie kwalifikacji zawodowych w dziedzinie kuchni. 3. Kariery w zawodach deficytowych: Kucharze są obecnie bardzo poszukiwani na rynku pracy. Dlatego kurs Kuchni Polskiej spotkał się z dużym zainteresowaniem wśród młodzieży szkolnej, która chce udoskonalić i poszerzyć swoje umiejętności Co obejmuje Kurs Kuchni Polskiej? Podczas kursu uczestnicy: • Poznają najnowsze trendy kulinarnych oraz metody różnych połączeń smakowych, zachowania tekstur oraz dobierania aromatów. • Poznają tradycyjne polskie smaki i techniki kulinarne. • Dowiedzą się, jak przygotowywać potrawy charakterystyczne dla polskiej kuchni, np.: Rosół z cielęciny, Pierożki z mięsem, Zupa rakowa, Botwinka, Chłodnik, Tatar, Żeberka wieprzowe pieczone, Kaczka pieczona z jabłkami z kluskami w sosie wiśniowym, Królik w śmietanie z rozmarynem, Pstrąg smażony, Jabłka pieczone ze śliwkami, Krem kawowy, Oranżada. • Zyskają umiejętności dekorowania dań i serwowania ich w atrakcyjny sposób oraz techniki eksponowanie potraw i dekorowanie stołu. Po zakończeniu spotkania grupowego osoby zainteresowane kursem miały możliwość skonsultowania się indywidualnie ze specjalistą ds. rozwoju zawodowego oraz doradcą zawodowym. To doskonała okazja, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat kursu kuchni polskiej i dowiedzieć się, jakie nowe możliwości otwiera on przed uczestnikami.

Tekst: Elżbieta Kołodziej – Specjalista ds. rozwoju zawodowego w CEIPM OHP Jelenia Góra.
Zdjęcia: Damian Tomaszczyk – Doradca zawodowy MCIZ Jelenia Góra
Na zdjęciach: Specjalista ds. rozwoju zawodowego i uczestnicy kursu Kuchni Polskiej.

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.