• Kontrast strony
Dzień czekolady w górowskim Hufcu

To właśnie ten dzień w roku, kiedy można jeść czekoladę w dużych ilościach w ramach zasady raz nie zawsze. Choć Światowy Dzień Czekolady przypada na dzień siódmego lipca – młodzież z górowskiego Hufca nie mogła się już doczekać i postanowiła już dziś rozpocząć świętowanie! A skąd wzięła się data tego smacznego święta? Odpowiedź jest prosta. Podobno właśnie tego dnia miesiąca w 1550 roku czekolada przybyła po raz pierwszy do Europy. Dziś nie umiemy wyobrazić sobie życie bez niej. Czekolada to źródło wielu składników odżywczych. Jednak tabliczka zawiera w sobie około 25% dziennego zapotrzebowania na magnez. Wpływa na nasz umysł i koncentrację. Zawarta w niej kofeina, wpływa pozytywnie na nasz układ nerwowy- stymuluje go. Badania wskazują, że czekolada ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Aby było naprawdę smacznie i zdrowo wystarczy połączyć ze sobą owoce i gorącą płynną czekoladę. Przepis już macie a więc zaczynajcie! Smacznego!

Tekst Zofia Świerszcz – komendant HP Góra
Zdjęcia Dagmara Hanczyn- st. wychowawca HP Góra

Na zdjęciach są uczestnicy HP Góra

240702 g3240702 g4240702 g5240702 g6

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.