
Grupa adeptów sztuki kulinarnej z CKiW OHP w Gołdapi doskonaliła swoje umiejętności w Niemczech w UAZ Frankfurt nad Odrą. Uczniowie w ramach projektu Erasmus+ odbyli dwutygodniowy, gastronomiczny staż jako kucharze i cukiernicy.
Pod czujnym okiem mistrzów sztuki kulinarnej i cukierniczej zdobywali doświadczenia gastronomiczne na poziomie międzynarodowym. Bardzo ważnym aspektem dla każdego naszego stażysty była możliwość doskonalenia swoich umiejętności językowych w sferze branżowej oraz poza nią.
Uczestnicy, dla których pasją jest gastronomia, wykazali się dużym zaangażowaniem podczas wypiekania pysznych ciast, tortów, deserów oraz sztuką dekorowania wyrobów cukierniczych. Podobnie jak grupa kucharzy, która również wykazała się dużym wyczuciem smaku, pomysłowością i aspektem wizualnym przygotowywanych potraw. Uczniowie zdobyli niezbędne kompetencje takie jak: kreatywność, praca w zespole i dążenie do wyznaczonego celu. Dbali o swoje stanowiska oraz narzędzia pracy nie zapominając przy tym o dobrym humorze.
Ale nie samą pracą człowiek żyje…
W czasie wolnym od zajęć uczniowie poznawali kulturę niemiecką, zwiedzali Frankfurt, Berlin i Poczdam. Zobaczyli wiele ciekawych miejsc, piękne budowle, zabytki oraz ZOO. Na pewno ten obraz na długo zapadnie w ich pamięci.
Po ukończeniu stażu młodzież zdobyła certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk. Warunkiem ich zdobycia było zaliczenie testu w języku niemieckim, przygotowanego przez szefa kuchni.
Nasi uczestnicy wrócili ze stażu bardzo zadowoleni, stali się bardziej otwarci i pewniejsi swoich umiejętności.
Kadra wychowawcza.