
Po raz kolejny w Mrągowskim Centrum Kształcenia Zawodowego odbyły się wojewódzkie eliminacje ogólnopolskiego konkursu ,, Sprawny w zawodzie ’’ w zawodzie kucharz. Jak co roku przedsięwzięcie to wpisuje się w priorytetowe zadanie podnoszenia jakości i efektywności procesu przygotowania zawodowego uczestników OHP.
W zmaganiach konkursowych wzięły udział cztery jednoosobowe reprezentacje - zwycięscy eliminacji lokalnych tj. CKiW z Gołdapi, OSiW z Mrągowa, OSiW z Pasłęka i HP z Pisza. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. W formie testu teoretycznego i części praktycznej. Test składał się z 20 pytań z zakresu wiedzy o gastronomii, natomiast część praktyczna polegała na przygotowaniu zestawu dań składającego się ze zrazów z karkówki w sosie grzybowym, klusek śląskich i surówki z buraczków. Nad przebiegiem konkursu czuwała kierownik zespołu d.s. kształcenia i wychowania WM WK OHP w Olsztynie - Karolina Mrówczyńska; oraz komisja w składzie: przewodnicząca- Katarzyna Markowicz- Korszyn, członek komisji: Małgorzata Jakóbiak – nauczyciel przedmiotów zawodowych i Marta Kozłowska – instruktor praktycznej nauki zawodu OSiW OHP. Komisja nadzorując zmagania uczestników brała pod uwagę umiejętność zorganizowania i przygotowania stanowiska roboczego, dokładność wykonania zadania, dobór produktów oraz metod i technik wykonawczych, czas i rytm pracy oraz estetykę i sposób podania a także ocenę organoleptyczną.
Wszyscy uczestnicy ukończyli swoje zestawy potraw o czasie, pięknie je eksponując. Po ogłoszeniu wyników zwycięscy zostali wyróżnieni nagrodami rzeczowymi. Natomiast nasza uczestniczka Karolina Tuchowska dumnie reprezentując CKiW w Gołdapi otrzymała największą ilość punktów zdobywając zaszczytne pierwsze miejsce dzięki czemu będzie reprezentować województwo warmińsko – mazurskie podczas etapu centralnego konkursu ,, Sprawny w zawodzie 2024’’. Jesteśmy dumni z naszej uczestniczki i życzymy jej powodzenia podczas etapu finałowego, którego organizatorem jest nasze centrum.
Instruktor praktycznej nauki zawodu