• Kontrast strony
Za początek karnawału uznaje się datę 6 stycznia. Wówczas to nastaje okres tańców, hulanek i swawoli, ale także okres karnawałowych wypieków - pączków, faworków, oponek i innych słodkości.
W dniu 8 lutego 2023r. w CKiW OHP w Dobieszkowie Rada Młodzieży zorganizowała warsztaty wypiekania faworków. Motywem przewodnim przedsięwzięcia było zapoznanie młodzieży z tradycjami kulinarnymi i obchodami czasu karnawału.
Ażeby tradycji stało się zadość, wychowankowie kształcący się w zawodzie kucharz pokazali całej społeczności internatowej jak przygotować i upiec pyszne słodkości karnawałowe. Wypieki te były przygotowane na zajęciach koła kulinarnego wspólnie z wychowawcami.
Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Podopieczni Centrum mieli okazje zapoznać się ze staropolskimi przepisami sporządzania przepysznych faworków, jak również poznania metod wykrawania i wypiekania tych pysznych smakołyków. Pamiętajmy, że faworki zwane chrustami to prawdziwy rarytas karnawałowy.
Przyjemnie spędzony czas zaowocował pełnymi tacami wypieczonych chrustów, ciekawych rozmów o smakach z dzieciństwa, radością i niesamowitym zapachem unoszącym się w korytarzach CKiW.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.