W dniu 08.02.2023 r. zgodnie z zadaniem organizowanym w ramach działań Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP - „Czwartek słodki nie tylko tłusty”, uczestnicy warsztatów kucharskich Centrum w Dobieszkowie przygotowali ciasto marchewkowe oraz muffinki czekoladowe.
Głównym celem kulinarnych zmagań było wykształcenie wśród młodzieży postaw prozdrowotnych poprzez nabywanie zasad zdrowego odżywiania się. W trakcie przygotowywania słodkości uczestnicy wraz z instruktorem rozmawiali o ważności żywienia wpływającego bezpośrednio na jakość zdrowia i życia. Instruktor kucharstwa uświadomił uczniom, iż uzależnienie od niezdrowej żywności może prowadzić do występowania wielu chorób i dolegliwości. Pokazał także, że można korzystać ze słodkości, ale przygotowanych na zdrowo tj. ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów.
Efektem pracy przyszłych kucharzy było ciasto marchewkowe i muffinki czekoladowe. Przygotowane pyszności zostały skonsumowane przez uczestników Centrum i okazało się, że w niczym nie ustępują niezdrowym słodkim przekąskom, a nawet są smaczniejsze.
Ciasto marchewkowe zostało przygotowane między innymi z dużej ilości marchewki, wiórek kokosowych, oleju kokosowego, orzechów włoskich, mąki żytniej.
Muffinki zrobione zostały przede wszystkim z mąki żytniej, jajek, cukru trzcinowego, nierafinowanego oraz wypełnione zostały ciemną czekoladą z dużą ilością kakao.