• Page contrast

Trwają staże zawodowe w ramach projektu "Staż na start". Jest on realizowany w ramach Programu Erasmus+ w sektorze „Kształcenie i szkolenia zawodowe”. Umowa o dofinansowanie została podpisana w ramach akredytacji, przyznanej na lata 2021 – 2027.

W okresie od 6 do 17 marca 2023 roku w ramach programu odbywa się staż w zawodzie kucharza we Frankfurcie nad Odrą. Jest on realizowany Zakładzie Promowania Kształcenia Zawodowego Przemysłu Budowlanego Berlin – Brandenburgia. W stażu bierze udział młodzież z Hufca Pracy w Koszalinie. Młodzi stażyści uczą się piec pieczywo, przygotowywać śniadania, obiady i kolacje. Każdy z nich ma dostęp do nowoczesnej kuchni, gdzie szczegółowe instrukcje wydaje instruktor praktycznej nauki zawodu. Młodzież poznaje tradycyjne potrawy kuchni: brandenburskiej i europejskiej, a także przygotowuje własne wypieki w postaci chleba i drożdżówek. W kuchni wychowankowie uczą się każdego dnia dbać o czystość i porządek. Uczestnicy przyznają, że mogą liczyć na duże wsparcie niemieckiego instruktora nauki zawodu.

Oprócz udanej realizacji programu merytorycznego młodzież bierze też udział w programie kulturowym. Jest on realizowany w czasie wolnym od zajęć. Młodzież poznaje lokalne tradycje i elementy historii. Uczestnicy między innymi wzięli udział w wyjeździe kulturoznawczym do Berlina. Atrakcją wyjazdu było zwiedzanie Muzeum Techniki. Na co dzień, w godzinach popołudniowych, zwiedzają Frankfurt nad Odrą. Odbył się też wspólny grill.       

Każdy z uczestników na zakończenie projektu otrzyma certyfikat, potwierdzający udział w stażu.

ZAPO erazmus kucharz 2023 1

ZAPO erazmus kucharz 2023 2

ZAPO erazmus kucharz 2023 3