• Page contrast

erasmusplus ohp 640

Przyszli cukiernicy i kucharze z Hufców Pracy w Białymstoku i Augustowie oraz z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie odbywają dwutygodniowy staż zawodowy we Frankfurcie nad Odrą pn. „Nowe perspektywy po zagranicznym stażu zawodowym młodych cukierników, kucharzy i mechaników pojazdów samochodowych”. Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach programu Erasmus+, Kształcenie i szkolenie zawodowe. Pobyt uczestników stażu rozpoczął się od spotkania z kierownictwem i instruktorami praktycznej nauki zawodu z ośrodka szkoleniowego Zakładu Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina-Brandenburgii we Frankfurcie n/Odrą, którzy w sposób szczegółowy przedstawili program zajęć szkolenia praktycznego. W pierwszym dniu pobytu młodzi stażyści odbyli szkolenie bhp, zajęcia językowe oraz wysłuchali wykładu o ziołach i przyprawach stosowanych w kuchni niemieckiej.

Podczas kolejnych dni nauki uczestnicy projektu zdobywali nowe umiejętności i doświadczenia pod czujnym okiem instruktorów z Niemiec: cukiernicy nauczyli się piec roladę biszkoptową, torty, eklerki, ptysie. Kucharze natomiast poznali tajniki kuchni niemieckiej m.in. sałatki ziemniaczane, zupy krem, desery, potrawy z mięsa. Wszystkie te dania okazały się bardzo smaczne. Degustowane były przez swoich wykonawców, a także przez kolegów i koleżanki z Niemiec, pracujących razem na warsztatach gastronomicznych i cukierniczych. W czasie wolnym uczestnicy mają zapewnione atrakcje: podczas wycieczki do Berlina młodzi ludzie zwiedzili największe atrakcje centrum miasta, spędzili dzień na kompleksie basenów Tropical Islands, a popołudnia mieli zajęte m.in. wycieczką po Frankfurcie nad Odrą, wyjściem do kręgielni i na basen we Frankfurcie. Mamy nadzieję ze pobyt na stażu zaowocuje lepszym startem młodzieży w życiu zawodowym kucharza i cukiernika.

osiw_nastazu_27022019_01
osiw_nastazu_27022019_02
osiw_nastazu_27022019_03
osiw_nastazu_27022019_04
osiw_nastazu_27022019_05
osiw_nastazu_27022019_06

Autorzy tekstu i zdjęć: Marta Hakało, Dariusz Tomczyk