• Page contrast

Z takim przesłaniem do młodzieży zwróciła się kadra opiekuńczo-wychowawcza 11-20 Hufca Pracy w Bytowie oraz specjalista z zakresu żywienia i dietetyki. Spotkanie zostało zorganizowane dzięki współpracy naszej jednostki z Inkubatorem Kariery w Bytowie. Wzięła w nim udział grupa młodzieży ucząca się w zawodzie kucharz, ale i nie zabrakło uczestników innych zawodów zainteresowanych tematyką żywienia i zdrowia.

Zasadniczym tematem spotkania była zdrowa i zbilansowana dieta, właściwa dla nastolatków, których organizm ma wciąż szczególne potrzeby. Specjalistka opowiadała o szkodliwości spożywania w nadmiarze jedzenia typu fast food, żywności wysoko przetworzonej, którą stanowią między innymi: napoje gazowane, słone przekąski, jak: chipsy, krakersy, paluszki, słodycze i wyroby cukiernicze, słodzone płatki śniadaniowe, dosładzane jogurty owocowe, dania typu instant, czyli „słynne” zupki chińskie. Dyskutowano również o fatalnym dla zdrowia spożywaniu napojów energetycznych, z czym bytowska młodzież ma spory problem.

Ponadto omówiono główne zagadnienia z teorii żywienia, co szczególnie ucieszyło naszych kucharzy, którzy z podobnymi zagadnieniami będą mierzyć się podczas egzaminu czeladniczego.

Profilaktyka zdrowotna jest ważnym tematem i tego rodzaju zajęcia są potrzebne młodemu człowiekowi, aby mógł wprowadzić do swoich codziennych praktyk zasady zdrowego żywienia i dbania o ciało poprzez aktywność fizyczną.

Autor tekstu: Bożena Stadnik / Kamila Bożek
Autor zdjęć: Bożena Stadnik / Kamila Bożek