• Page contrast

W okresie Wielkanocy wiele osób podejmuje starania, aby kultywować tradycje. To nie tylko czas radosnego świętowania, ale także okazja do pielęgnowania dziedzictwa kulturowego i religijnego. Wyznawanie zwyczajów wielkanocnych ma wiele znaczeń i wartości, które warto poznać i przekazać młodemu pokoleniu.

Jedną z najpiękniejszych tradycji wielkanocnej jest wypiekanie i ozdabianie mazurków. Z tym zwyczajem zapoznano uczestników koła kulinarnego „Koneserzy smaku” działającego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie. Młodzi ludzie wykorzystując umiejętności praktyczne upiekli ciasto na mazurki. Następnie według własnego pomysłu udekorowali swoje wypieki. W tym celu wykorzystali kolorowe lukry, czekoladę, orzechy, migdały i rodzynki. Młodzież wykazała się kreatywnością i dużym zaangażowaniem, a tworzenie unikalnych i estetycznych wzorów okazało się mało skomplikowane. Okazją do rozwijania wyobraźni i talentów plastycznych były warsztaty zorganizowane w ramach koła rękodzieła „Plastykomaniaki”. Podczas zajęć w wesołej atmosferze powstały oryginalne kartki, kolorowe pisanki oraz świąteczne ozdoby, które wykończone zostały bukszpanem. Umieszczone zostaną na stołach w okresie Świąt Wielkanocnych. Taka forma edukacji promuje zrozumienie i dbałość o zachowanie tradycji.

 

Fot. 2

 

Fot. 3

Fot. 1, 2, 3 Uczestnicy podczas zajęć kulinarnych

 

Fot. 4

 

Fot. 5

Fot. 4, 5 Uczestnicy podczas zajęć koła rękodzieła

 

Tekst – Małgorzata Pasternak
Zdjęcia – Małgorzata Kowalska, Małgorzata Pasternak