• Page contrast

   W dniu 24 i 25 listopada w Ochotniczym Hufcu Pracy w Jaworze – grupie złotoryjskiej zorganizowano zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania. Wychowawca Hufca starał się przybliżyć młodzieży czynniki wpływające na nasz wygląd i zdrowie. Jednym z ważniejszych czynników jest aktywność. Oczywiście nie chodzi o leżenie na kanapie i przełączanie kanałów telewizora, a o spacer, taniec, rajdy rowerowe, piesze, gimnastykę - oto czynniki, które mogą wpłynąć na nasz wygląd i na nasze samopoczucie. Ważną sprawą jest prawidłowe odżywianie. Każdy z nas powinien spożywać od 3 do 5 posiłków dziennie o regularnych porach. Pamiętajmy, że kolację powinniśmy zjeść 3 godziny przed snem oraz nie podjadać w nocy.  W ciągu dnia powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów wody. Nasze posiłki powinny być zróżnicowane, gdyż musimy dostarczyć organizmowi budulca oraz witamin. Warto kanapki wzbogacić ogórkiem, pomidorem, a w czasie przerwy na drugie śniadanie zamiast po batonika sięgnąć po owoc, np. jabłko, gruszka. Każdego dnia powinniśmy spożywać produkty z Talerza Zdrowia. Należą do nich: warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe, produkty białkowe, mleko i produkty mleczne. Musimy dokładnie czytać etykiety. Im dłuższa lista składników tym bardziej powinna budzić ona naszą uwagę. Szczególną uwagę zwracajmy na ilość tłuszczu. Spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać  30 % dziennego zapotrzebowania na kalorie.  Najwięcej witamin mają warzywa i owoce. Natomiast najlepszym paliwem organizmu są węglowodany, które występują w chlebie, płatkach śniadaniowych, ryżu, makaronach, ziemniakach, kaszach. Budulcem naszego organizmu jest białko. To ono decyduje o wzroście i regeneracji organizmu. Występuje ono zarówno w mięsie białych, jak i czerwonym oraz w roślinach strączkowych. Z kolei węglowodany, które znajdziemy w chlebie, ziemniakach, płatkach zbożowych, ryżu, kaszy, makaronie dają nam paliwo na wiele godzin. Czynnikiem regulującym przemianę materii jest błonnik występujący w płatkach owsianych, chlebie, otrębach, fasoli. W jadłospisie powinny być również witaminy i minerały. Dostarczymy ich spożywając m.in. jaja, mleko, masło , ciemne pieczywo, kasze, szpinak, kapusta, owoce. Pamiętajmy, że powinniśmy ograniczać w jadłospisie pewne produkty. Do nich należy sól, która możemy zastąpić ziołami, a spożycie nie powinno wynosić więcej niż 3 gram dziennie. Kolejnym czynnikiem jest tłuszcz. Tłuszcz jak wspomniano nie powinien przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz cukier. Powinniśmy również ograniczyć spożywanie potrwa typu fast food, zupki chińskie (wszelkie w proszku) oraz napojów typu energii drink. Warto czytać etykiety, gdyż możemy znaleźć na nich informację ile dany produkt dostarcza procent wskazanego dziennego spożycia, kupować napoje typu light lub zero cukru, a najlepiej pić wodę niegazowaną i ziołowe herbaty.

W trakcie zajęć wykorzystano broszurę „Trzymaj formę” , piramidę żywienia oraz materiały
z Googli – 12 zasad zdrowego odżywiania.

Tekst – Andrzej Kowalik – starszy wychowawca OHP 1-21 Jawor

Zdjęcia – uczestnicy zajęć

26112021-j1
26112021-j1
26112021-j2
26112021-j2
26112021-j3
26112021-j3
26112021-j4
26112021-j4
26112021-j5
26112021-j5