• Page contrast

Dnia 21 lipca 2021 roku w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży Ochotniczych Hufców Pracy w Kaliszu zakończyło się szkolenie zawodowe „Kelner z elementami baristy”. Uczestnicy realizowali moduł baristy, podczas którego zaznajomili się historią i pochodzeniem kawy, a także poznali alternatywne metody jej parzenia. W kolejnym dniu prowadzący omawiał budowę ekspresu ciśnieniowego i zaprezentował pokazowe espresso, cappuccino czy caffe latte. Większa część zajęć była przeznaczona na zajęcia praktyczne, dlatego też młodzież sumiennie i z ogromną precyzją ćwiczyła odważanie, mielenie i parzenie kaw z różnych zakątków świata. Ponadto uczyła się także zdobienia kawy mlekiem, zwanej w świecie baristów – latte. W dalszej części szkolenia uczestnicy zapoznani zostali przygotowaniem zastawy stołowej potrzebnej do przygotowania nakrycia. Szkolenie zakończyło się egzaminem sprawdzającym zdobytą wiedzę i umiejętności. Następnie wszyscy otrzymali zaświadczenia potwierdzające ich nowe kwalifikacje zawodowe. Młodzież chętnie i aktywnie brała udział w zajęciach. Nowo zdobyte kompetencje pomogą przeszkolonym uczestnikom w odnalezieniu się na lokalnym rynku pracy.