pdptr

dkba1

Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu (Małopolska WK) wzięli udział 15 czerwca 2021 r. w warsztatach kuchni molekularnej.

Spotkanie w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP poprowadził Radosław Kłapacz – właściciel firmy Chef Service z Ropicy Polskiej. Warsztaty zrealizowano w ramach przedsięwzięć z zakresu pośrednictwa i poradnictwa zawodowego.

kmns2Prowadzący przedstawił historię powstania kuchni molekularnej. Według definicji to rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami, często w zaskakujących zestawieniach. Przyszli kucharze nie tylko poznali tę kuchnię, ale i sami spróbowali wykonać potrawy. Po omówieniu zasad bezpieczeństwa pracy z ciekłym azotem i sprzętem niezbędnym w tego typu kuchni, pan Radosław rozpoczął część praktyczną.

W ramach poznania nowej metody młodzież została zaproszona do wykonania owocowego spaghetti metodą żelowania, wykonania kawioru z zastosowaniem sferyfikacji prostej oraz odwróconej, gotowania w ciekłym azocie, mrożenia pianki z syfonu, wykonania lizaków molekularnych oraz dekonstrukcji klasycznych deserów. Największym zainteresowaniem cieszyło się wykonanie lodów, sorbetów i granitów z zastosowaniem ciekłego azotu oraz suchego lodu. W trakcie warsztatów każdy z uczestników mógł poczuć się prawdziwym specjalistą, który tworzy swój oryginalny smakołyk w swoim niepowtarzalnym kształcie i kolorze.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.