pdptr

dkba1

W siedzibie Małopolskiej WK został rozstrzygnięty 26 marca 2021 r. Wojewódzki konkurs na babkę wielkanocną. Dzień wcześniej odbyły się półfinały w pięciu subregionach (nowosądeckim, lanckorońskim, trzebińskim, tarnowskim, krakowskim), w których wyłoniono laureatów walczących o zwycięstwo w finale w kategorii indywidualnej oraz zespołowej.

gg1Osoby, które zakwalifikowały się do finału musiały przygotować dwie babki według dowolnego przepisu. Dziesięć babek wielkanocnych (cztery w kategorii indywidualnej, sześć w kategorii zespołowej) oceniano pod względem walorów smakowych i wizualnych. Ważna była również kreatywność w sporządzeniu dekoracji. W jury zasiedli: przewodniczący - Piotr Rydz – właściciel firmy produkcyjno-handlowo-usługowej P&R, Ryszard Pagacz - Wicewojewoda Małopolski, Michał Kądziołka - Wicedyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy, Marek Mosio – Małopolskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli.

Wybór najlepszych wypieków był wyjątkowo trudny, ponieważ wszystkie baby zachwycały zarówno wyglądem, jak i smakiem. Ostatecznie pierwsze miejsce w kategorii indywidualnej otrzymała Patrycja Lęgieć z Ośrodka Szkolenia i Wychowania z Trzebini, a drugie - Katarzyna Nawrocka z Hufca Pracy w Bochni. W kategorii zespołowej pierwsze miejsce zajęły uczestniczki z Hufca Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej – Katarzyna Wróblewska i Anna Pikul, natomiast drugie wywalczyli Paweł Kudłacik i Dominik Studnicki z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie.

Bardzo się cieszę, że konkurs cieszył się tak dużym zainteresowaniem wśród jednostek OHP w Małopolsce. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nie jest to ostatnia edycja rywalizacji o najlepszą babkę wielkanocną – mówi Wojewódzki Komendant OHP Jan Hućko, inicjator konkursu. – Cieszy mnie również fakt, iż inne wojewódzkie komendy podjęły wyzwanie przygotwania najlepszej babki wielkanocnej w Polsce. Niestety finał zabawy został odwołany z powodu zaostrzającej się sytuacji pandemicznej, ale na to niestety nie mamy wpływu – dodaje Komendant Hućko.

Podczas finału Wicewojewoda Małopolski Ryszard Pagacz życzył w tym ciężkim czasie pandemii zdrowia, rodzinnego ciepła oraz błogosławionych świąt. Podkreślał również, że ważna jest organizacja takich inicjatyw.

Celem konkursu było przede wszystkim propagowanie podtrzymywania polskich tradycji świątecznych. Ważnym aspektem było rozwijanie zdolności kulinarnych młodzieży oraz zainteresowań cukierniczych. Partnerami przedsięwzięcia byli: LAJKONIK, Cukrownia Ropczyce CUKIER POLSKI, Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie S.A, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarka Nowy Sącz, Ferma Kuźniar, Spółdzielnia Ogrodnicza Ziemi Sądeckiej.

bmwk6
bmwk6
bmwk1
bmwk1
bmwk5
bmwk5
bmwk3
bmwk3
bmwk7
bmwk7
bmwk2
bmwk2

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.