Podsumowanie projektu

Zakończyła się tygodniowa wymiana młodzieży w Wysowej-Zdroju w ramach projektu „Kuchnia Talentów” (program Erasmus+, Akcja 1 – Mobilność Edukacyjna) zorganizowana przez Hufiec Pracy w Gorlicach (Małopolska WK).

Młodzież i opiekunowie z Czech, Rosji, Ukrainy i Polski zakwaterowani w miejscowym pensjonacie uczestniczyli w różnorodnych zajęciach, wycieczkach, a także warsztatach kulinarnych. Były to między innymi zabawy integracyjne oraz gra miejska, która stanowiła pretekst do poznania Gorlic i jego charakterystycznych punktów.

Dzięki wizycie w Bieczu uczestnicy poznali historię i tajniki parzenia kawy oraz samodzielnie przygotowali i udekorowali aromatyczny napój. Przez cały pobyt organizowano wieczory narodowe podczas których każda grupa prezentowała rodzimy kraj, demonstrując tańce i specjały kulinarne, a także wspólne gry i zabawy. Odbyły się również warsztaty cukierniczo-piekarnicze, na których młodzież poznała proces produkcji chleba, bułek i ciastek. Uczestnicy wymiany udali się też do restauracji na warsztaty carvingu, na których nauczyli się, jak efektownie dekorować potrawy za pomocą owoców i warzyw.

W Trzcinicy zgłębili wiedzę na temat kuchni pradziejowej i sposobów dawnego gospodarowania. Z kolei w Muzeum Lizaka poznali proces wyrabiania masy cukrowej oraz wykonali własne słodkości. Nie zabrakło też warsztatów pieczenia pizzy czy wizyty w wytwórni wody mineralnej „Wysowianka”. W ramach rekreacji młodzież wybrała się na basen, do jacuzzi i tężni solankowej.
Przedostatni dzień pobytu upłynął pod znakiem kulinarnych zmagań. Uczestnicy samodzielnie przygotowali zaplanowane w grupach potrawy – popularne w ich kraju ojczystym – które podlegały ocenie jury.

Po wieczornym kuligu podczas ogniska podsumowano projekt i wręczono certyfikaty Youthpass oraz nagrody za konkurs kulinarny.
W trakcie trwania projektu uczestnicy rozszerzyli swoją wiedzę kulinarną na temat kuchni polskiej i innych narodów, nabyli nowe umiejętności w tym zakresie, a także poznali kulturę i zwyczaje innych krajów.