erasmusplus ohp 640

Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie, odbywający we Frankfurcie nad Odrą w Niemczech, zagraniczny staż zawodowy w zawodzie kucharz, w ramach projektu ERASMUS+ „Nowe perspektywy po zagranicznym stażu zawodowym młodych cukierników, kucharzy i mechaników pojazdów samochodowych”, wrócili już do swoich domów. Minione 2 tygodnie spędzone w Niemczech okazały się być jednymi z ważniejszych wydarzeń w dotychczasowym życiu podopiecznych ośrodka.

Wiedza i umiejętności zdobyte podczas pracy w kuchni z całą pewnością zaowocują w przyszłości. Pobyt we Frankfurcie nad Odrą na długo pozostanie w pamięci młodzieży, pracowników kuchni oraz samego instruktora, Egona Richtera. Jednym z ważniejszych dni dla uczestników OSiW podczas pobytu na stażu był dzień kuchni polskiej. Prym na kuchni wiódł polski zespół pod kierunkiem wychowawcy Elżbiety Kochanowicz-Klej. Młodzież przygotowała wspaniałe dania - rosół z kury, bigos po staropolsku oraz deser o nazwie „Wariacja Białej Damy”. Wszystkie potrawy zachwycały smakiem i estetyką podania. Serce i żołądek instruktora podbił bigos po staropolsku gotowany na kilku rodzajach mięs, suszonych grzybach, śliwkach oraz wzbogacony aromatem czerwonego wina.

Czas płyną bardzo szybko i nadszedł ostatni dzień. Młodzież z OSiW stanęła przed trudnym zadaniem - egzaminem z języka niemieckiego. Odrobina stresu, ale wszystko potoczyło się zgodnie z założeniami. Uczestnicy stażu ukończyli swoje podboje kuchni niemieckiej z doskonałymi wynikami. Kiedy emocje egzaminacyjne ostygły nadszedł czas na kolejne. Zgodnie z przewidywaniami nie egzamin był najtrudniejszy, najtrudniejsze było pożegnanie z niemieckimi kolegami i instruktorem, Egonem Richterem. Łzy, uściski i obietnice, że jeszcze kiedyś tu wrócą, że na pewno się jeszcze spotkają.

Pobyt we Frankfurcie nad Odrą obfitował również w wiele atrakcji związanych z czasem wolnym. W drugim tygodniu pobytu grupa kucharzy zwiedzała Frankfurt nad Odrą, poznawała jego historię i postaci związane z miastem.Za ogromny wkład w naukę języka niemieckiego na codziennych zajęciach oraz duże zaangażowanie na zajęciach praktycznych młodzież została nagrodzona wystawną kolacją w znanej frankfurckiej restauracji Redo XXL, która słynie z ogromnych porcji przepysznego jedzenia. Kiedy emocje związane z pożegnaniem opadły, ostatnie popołudnie uczestnicy spędzili odpoczywając na łonie natury w Wild Park, gdzie w otoczeniu zwierząt mogli naładować baterie na równie emocjonujący powrót do domu.

osiw_nastazu_01042019_01
osiw_nastazu_01042019_02
osiw_nastazu_01042019_03
osiw_nastazu_01042019_04
osiw_nastazu_01042019_05
osiw_nastazu_01042019_06
osiw_nastazu_01042019_07
osiw_nastazu_01042019_08
osiw_nastazu_01042019_09
osiw_nastazu_01042019_10
osiw_nastazu_01042019_11
osiw_nastazu_01042019_12

Autor tekstu i zdjęć: Elżbieta Kochanowicz-Klej - st. wychowawca OSiW w Wasilkowie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.