„Italia na talerzu”

To nazwa warsztatów kulinarnych, które odbyły się 29 czerwca z inicjatywy Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP we Wrocławiu (Dolnośląska WK).

Zajęcia były prowadzone przez profesjonalną kadrę ze Studia Kulinarnego Browaru Mieszczańskiego reprezentowaną przez Katarzynę Ryniak – pionierkę kuchni włoskiej. W przedsięwzięciu brali udział podopieczni hufców OHP we Wrocławiu (1-47) oraz Wołowa (1-4), kształcący się w zawodach kucharza, piekarza oraz cukiernika.

W części teoretycznej przedstawiono historię kuchni włoskiej. W dalszej kolejności odbyła się część praktyczna, podczas której uczestnicy wraz z panią Katarzyną wykonali przystawkę -bruschettę z cukinią i nasionami kopru włoskiego, danie główne – culingionis ziemniaczano-miętowe z sosem pomidorowym oraz deser – bonet. Prowadząca zaprezentowała uczestnikom jak należy wykonać wyżej wymienione dania po to, aby mogli w kolejnej części warsztatów wykonać je samodzielnie. Efekt końcowy przeszedł najśmielsze oczekiwania. Uczestnicy otrzymali dyplomy ukończenia warsztatów kulinarnych, które są dopełnieniem ich nauki zawodu w OHP.