
Koniec września upłynął uczestnikom projektu „Fundusze Europejskie Naszą Szansą na Rynku Pracy” pod znakiem zapachu świeżo wypiekanego chleba i bułek. W dniach 25–30 września odbył się kurs piekarski, podczas którego dziesięcioro uczestników Hufca Pracy we Wrześni zdobywało nowe umiejętności zawodowe i kulinarne.
Pod czujnym okiem instruktora młodzież poznawała tajniki sztuki piekarskiej – od wypieku bułek hamburgerowych i chrupiących grissini, po przygotowanie różnego rodzaju chlebów: pszennego, pszenno-żytniego i żytniego. Uczestnicy nauczyli się również, jak samodzielnie przygotować zakwas na chleb. Dowiedzieli się też, jak wyrabiać ciasto, a następnie pozostawiać je do wyrośnięcia na kilka godzin. Poznali odpowiednią temperaturę potrzebną, aby bochenek był idealnie wypieczony. Nie zabrakło również części słodkiej – uczestnicy spróbowali swoich sił w wypieku różnego rodzaju ciast i deserów, rozwijając przy tym kreatywność oraz zdolności kulinarne.
Kurs okazał się nie tylko doskonałą okazją do nauki, ale również szansą na zdobycie nowych kwalifikacji i zwiększenie atrakcyjności na rynku pracy. Młodzież zyskała cenne doświadczenie, które może stać się początkiem nowej, zawodowej pasji.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie

Tekst: Paulina Stawska-Rypel
Zdjęcia: P. Stawska-Rypel, M. Pietryga