W dniu 05 listopada 2024 roku pracownicy Młodzieżowego Centrum Kariery w Turku zorganizowali dla młodzieży uczącej się w zawodzie kucharz warsztaty kulinarne pod nazwą "Na jeden kęs".
Tematem przeprowadzonych zajęć była: nauka przygotowywania nowoczesnych przekąsek, przećwiczenie technik kulinarnych, które pozwolą komponować młodzieży własne receptury w oparciu o poznane tekstury, połączenia smakowe i dekoracje zamknięte w małej formie – na jeden kęs.
Celem organizacji wskazanego przedsięwzięcia było pobudzenie pasji do gotowania oraz ukazanie możliwości rozwoju zawodowego poprzez samorealizację. Warsztaty poprowadziła Pani Beata Sylwestrzak.
W spotkaniu udział wzięło 11 osób, byli to uczestnicy Ochotniczych Hufców Pracy z Branżowej Szkoły I stopnia w Turku uczący się w I, II i III klasie. Dzięki organizacji tego przedsięwzięcia młodzież miała możliwość wykonywania prac kulinarnych pod okiem wykwalifikowanego trenera, wspólnego odkrywania nowych smaków oraz poszerzania kulinarnych horyzontów.
Warsztaty przebiegły w przyjaznej i twórczej atmosferze i stanowiły jedną z form integracji młodzieży w strukturach Ochotniczych Hufców Pracy.
Tekst: Agnieszka Kowalska, Grzegorz Bocian
Zdjęcia: Grzegorz Bocian