flaga Ukrainy
  • Page contrast

W dniach od 23 do 24 października 2024 roku uczestnicy Ochotniczych Hufców Pracy brali udział w szkoleniu zawodowym Sushi. Organizatorem wydarzenia było Młodzieżowe Centrum Kariery w Chraplewie, przy udziale Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Chraplewie.

Podczas dwudniowego szkolenia uczestnicy zapoznali się z historią i tradycją przygotowywania sushi. Prowadzący szkolenie omówił rodzaje sushi, składniki używane do przygotowywania potrawy, takie jak: ryż, nori, surowe ryby, warzywa i wasabi oraz jak odpowiednio przygotować ryż i formować rolki sushi. Uczestnicy dowiedzieli się także jak podawać sushi zgodnie z tradycją japońską oraz jak komponować posiłki w estetyczny sposób.

MCK Chraplewo 28.10 1

Młodzież miała okazję zdobyć praktyczne umiejętności kulinarne, tworząc klasyczne i zaawansowane formy sushi, eksperymentując z różnymi kombinacjami składników. Szkolenie zakończyło się degustacją przygotowanych przez uczestników dań.

Udział w szkoleniu pozwolił uczestnikom na rozwinięcie swoich kompetencji zawodowych i wzbogacenie doświadczenia zawodowego. Zdobyte umiejętności z pewnością przydadzą się w dalszej ścieżce zawodowej.

MCK Chraplewo 28.10 2

Tekst i zdjęcia: Grażyna Czarnywojtek