Grupa pięciu uczestników Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Szamocinie brała udział w szkoleniu Food Finger. Szybkie, proste i idealne na każdą okazję przekąski pod okiem wykładowcy tworzyli uczestnicy dwudniowego szkolenia.
Spotkanie zapoczątkowano omówieniem higieny pracy i bezpieczeństwa urządzeń wykorzystywanych do wytworzenia łatwych i szybkich przekąsek. Zaprezentowano ich podział na zimne i ciepłe, słodkie i wytrawne. Wskazano techniki kulinarne: krajanie, siekanie, smażenie, grillowanie oraz przedstawiono przekąski na bazie ciasta francuskiego i tortilli. Zwrócono uwagę na estetykę i sposób podania przekąsek.
Szkolenie pokazało nowe możliwości wykorzystania produktów żywnościowych, w jaki sposób można przygotować coś wykwintnego w krótkim czasie. Młodzież poznała nowe techniki proponowane we współczesnej gastronomii będące jednocześnie odbiciem współczesnych trendów zdrowego odżywiania.
Zdobyte doświadczenie da młodzieży możliwość lepszej prezentacji u przyszłych pracodawców.
Tekst: Wiesław Bidziński
Zdjęcia: Pracownicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Szamocinie