Seminarium HACCP zostało zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Koninie dla uczestników Ochotniczych Hufców Pracy ze Szkół Branżowych I stopnia.
Celem organizacji przedsięwzięcia było dostarczenie uczniom kompleksowej wiedzy dotyczącej zasad żywienia. HACCP to normy postępowania ukierunkowane na zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Szkolenia HACCP przeznaczone są między innymi dla osób związanych z branżą gastronomiczną oraz spożywczą.
Dzięki organizacji tego przedsięwzięcia młodzież kształcąca się w zawodach z tej branży miała możliwość uzyskania dodatkowej wiedzy i umiejętności przydatnych na rynku pracy. Uczestnicy poznali między innymi: podstawowe zasady jak wdrożyć HACCP w firmie, jak należy właściwie prowadzić dokumentację w HACCP.
Dzięki spotkaniu ze specjalistą z tej dziedziny uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę związaną z żywieniem zbiorowym, poznali procedury w systemie HACCP, a przede wszystkim podnieśli świadomość znaczenie bezpiecznego żywienia.
Tekst: Aneta Karmowska
Zdjęcia: Anna Nowinowska-Krzyżaniak