flaga Ukrainy
  • Page contrast

W dniach 11.11.2024 – 15.11.2024 roku w Ciążeniu odbył się projekt „Gęsina na św. Marcina” w ramach polsko-niemieckiej wymiany młodzieży, który miał na celu wzbogacanie wiedzy, podnoszenie kwalifikacji zawodowych młodzieży, integrację, a także edukację międzykulturową i promowanie wspólnych wartości tolerancji oraz wzajemnego szacunku.

W ciągu 5 dni wspólnych działań młodzi ludzie – uczestnicy Hufca Pracy w Koninie, na co dzień odbywający naukę szkolną i praktykę zawodową w Słupcy wraz z młodzieżą szkolną z Berufliche Schule des Kreises Storman in Bad Oldesloe z dużym zaangażowaniem realizowali zaplanowane działania projektowe. Uczestnicy przeprowadzili gry i zabawy integracyjne, poznawali podstawowe pojęcia i zwroty w języku polskim i niemieckim, uczyli się współpracy w międzynarodowej grupie, poszanowania różnorodności i tolerancji oraz nawiązywali dialog międzykulturowy.

Wieczorami uczestnicy poznawali kulturę swoich krajów podczas wieczorków narodowych, rozwijali swoje zainteresowania poprzez kreatywne formy spędzania czasu wolnego, a także integrowali się podczas wspólnych wieczorków muzyczno-tanecznych śpiewając młodzieżowe przeboje muzyczne i ucząc się wzajemnie układów choreograficznych.

Najważniejsze działania projektowe odbywały się na terenie Domu Pracy Twórczej w Ciążeniu, gdzie młodzież stacjonowała przez cały pobyt oraz w Inkubatorze Przetwórstwa Lokalnego w Strzałkowie, w którym odbyły się warsztaty kulinarne z gęsiny poprowadzone przez Panią Beatę Sobczak – na co dzień pracownika Zakładu Aktywności Zawodowej w Słupcy. Młodzież pod czujnym okiem Pani Beaty poznawała przepisy, gdzie główną rolę grała gęsina. Młodzi ludzie wspólną ciężką pracą wyczarowali fantastycznie rozgrzewający rosół, pierś z gęsi pieczoną w aromatycznym sosie, pierogi nadziewane farszem z gęsiny, pieczony pasztet, a do tego własnej roboty makaron do rosołu, kluski śląskie, duszoną kapustę czerwoną, buraczki na ciepło klarowane na maśle – jednym słowem uczta smaku i delicje dla podniebienia.

21.11.2024 WWK Projekt 1

W czasie wolnym od zajęć uczestnicy projektu zwiedzili Dom Pracy Twórczej - obiekt należący do Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, który to cały zespół pałacowy wraz z otaczającym go, przepięknym parkiem został wliczony w spis szczególnie ważnych dóbr kultury i charakteryzuje się bogatą historią. Niezapomnianym wrażeniem była też wycieczka do Poznania i udział w warsztatach w Muzeum Pyry, gdzie każdy uczestnik przygotował i przyprawił własnego ziemniaka, którego po upieczeniu mógł na ciepło skosztować. Podczas uroczystego obiadu w jednej z restauracji poznańskich uczestnicy projektu spotkali się z Komendantką Wielkopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Poznaniu Panią Agnieszką Niekochańską, pracownikiem Zespołu Programów Międzynarodowych Panią Zuzanną Kokocińską oraz Panią Magdaleną Antoniewicz, Zastępcą Pełnomocnika ds. Partnerstwa Kraju Związkowego Brandenburgia na Wielkopolskę. Uczestnicy projektu zwiedzili również Słupcę, Muzeum Regionalne w Słupcy oraz spacerowali po nowej promenadzie na Jeziorze Słupeckim wraz z 200-metrowym pomostem, który prowadzi do grodziska kultury łużyckiej, czyli do tak zwanego Kopca Szwedzkiego. Podczas jednego z wieczorów młodzi ludzie spotkali się z Panem Grzegorzem Cieślewiczem – Prezesem Towarzystwa Ziemi Zagórowskiej, który w bardzo barwny sposób przybliżył uczestnikom temat uroku ziemi zagórowskiej, Unii Nadwarciańskiej oraz dlaczego ten region słynie z gęsiny. Na zakończenie swojej prezentacji Pan Grzegorz przygotował niespodziankę dla uczestników w postaci regionalnego wyrobu wędliniarskiego oraz pachnącego chleba z tradycyjnego wypieku.

Uczestnicy projektu podczas zajęć integracyjnych dokonali losowania osób, których zadaniem było przygotować i kreatywnie ozdobić dla wylosowanej osoby pocztówkę wypisując ją w języku ojczystym i uroczyście wręczyć podczas spotkania podsumowującego projekt.

21.11.2024 WWK Projekt 2

Podczas uroczystego śniadania w ostatni dzień projektu podsumowano warsztaty kulinarne, młodzież opowiedziała o wrażeniach i doświadczeniach wyniesionych z projektu. Na zakończenie spotkania koordynator lokalny projektu i jeden z opiekunów grupy polskiej Pani Iwona Balcerzak z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Koninie wręczyli wszystkim uczestnikom certyfikaty udziału w projekcie wraz z pamiątkową torbą zawierającą suweniry oraz ręcznie wykonane przez uczestników na warsztatach krawieckich w Hufcu Pracy w Koninie materiałowe gąski, podziękowali młodzieży za zaangażowanie oraz ogrom pracy włożony w warsztaty kulinarne, również opiekunowie z Niemiec wręczyli młodzieży polskiej pamiątkowe suweniry oraz sprawili miłą niespodziankę, częstując wszystkich uczestników projektu rogalami Marcinkowskimi zakupionymi w certyfikowanej cukierni w Poznaniu. Tym słodkim i miłym akcentem zakończył się pobyt grupy polsko – niemieckiej w urokliwym Ciążeniu.

Przedsięwzięcie to współfinansowane było przez Polsko-Niemiecką Wymianę Młodzieży. 

WWK Projekt 21.11.2024

Tekst: Iwona Balcerzak
Zdjęcia: Iwona Balcerzak, Zuzanna Kokocińska