• Page contrast

Aktywni Górą

W projekcie „Aktywni górą!” nadszedł czas na ostatnie kursy, te najdłużej wyczekiwane przez uczestników.

Dnia 21 sierpnia 2023 roku rozpoczęły się szkolenia umiejętności zawodowych „Finger food” oraz kurs zawodowy „Spawacz MAG”. Zajęcia z pierwszego z tych szkoleń zakończyły się 25 sierpnia. Spotkania były bardzo intensywne i owocne dla grupy. Z dziewięcioosobowej grupy projektowej złożonej z młodzieży kończącej kształcenie w szkole branżowej I stopnia, sześcioro realizowało szkolenie „Finger food”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza jedzenie w palce, tzw. przekąski bankietowe. Pyszności było co niemiara.

Pierwszego dnia uczestnicy po zapoznaniu z zasadami BHP oraz tymi dotyczącymi sporządzania przekąsek wkroczyli do kuchni orientalnej i uczyli się sporządzać sushi, drugiego dnia tworzyli przekąski słodkie. W czasie szkolenia uczniowie odkrywali przekąski z różnych stron świata, m.in. włoskie -Panna cotta, amerykańskie -Burgery, francuskie -Bruschetta, arabskie -Hummus. Poznali kilkadziesiąt przepisów na potrawy typu finger food, a wykonali ich niemalże trzydzieści rodzajów.

Tak ciekawe formy rozwoju na pewno cieszą i pozwalają uczestnikom OHP rozwijać się i poszerzać swoje umiejętności. Grupa projektu „Aktywni górą!” biorąca udział w kursie finger food może już się cieszyć z uzyskanego w jego ramach certyfikatu i wpisać go w swoje CV. To na pewno wartość dodana, a takie umiejętności na rynku pracy to zaleta.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

31.08.23 Konin 131.08.23 Konin 231.08.23 Konin 431.08.23 Konin 3

Tekst: Anna Nowakowska-Pytlak
Zdjęcia: Marcin Siuda

OHP FB cover 2