• Page contrast

erasmusplus ohp 640

Trzy grupy stażystów, podopiecznych Podlaskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, w terminie od 10 do 23 marca br. odbywają zagraniczny staż zawodowy w Niemczech; łącznie jest to 31 uczestników i 3 opiekunów. Grupa mechaników z Hufca Pracy w Białymstoku przebywa na stażu w Brandenburgu, grupa cukierników z Hufca Pracy w Łomży i Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie przebywa we Frankfurcie nad Odrą. Zagraniczne praktyki podopiecznych PWK OHP realizowane są w ramach projektu „Nowe perspektywy po zagranicznym stażu zawodowym młodych cukierników, kucharzy i mechaników pojazdów samochodowych”, współfinansowanego ze środków programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. Organizacją przyjmującą jest Zakład Promowania Kształcenia Zawodowego Przemysłu Budowlanego Berlina – Brandenburgii.

Koordynator projektu, Elżbieta Andraka, przeprowadziła wizytę monitorującą przebieg stażu zawodowego. Uczestnicy projektu (18 dziewcząt i 13 chłopców) przez dwa tygodnie zdobywają doświadczenie i umiejętności w zawodzie, w którym kształcą się w Polsce. Wyjazd na staż zawodowy jest okazją do nauki języka obcego w międzynarodowym środowisku. Wizyta monitorująca była elementem ewaluacji projektu pod względem zgodności z programem merytorycznym i organizacyjnym. Spotkania ewaluacyjne z uczestnikami miały miejsce po zakończeniu zajęć praktycznych, w czasie wolnym uczestników, przeznaczonym na codzienne uzupełnianie dzienniczka stażu. W trakcie ciekawej dyskusji młodzież wyraziła zadowolenie ze wsparcia niemieckiego instruktora oraz stwierdziła, że każdy dzień stażu miał wkład w naukę zawodu, a także rozwijania umiejętności językowych. Oprócz udanej realizacji programu merytorycznego młodzież korzysta z zajęć przewidzianych w programie kulturowym. Program realizowany w czasie wolnym miał na celu zapoznać młodzież z obyczajami i realiami także gospodarczymi Niemiec. Stażyści opowiadali o ciekawych doświadczeniach z pracy na warsztatach mechanicznych, gastronomicznych i cukierniczych, wrażeniach wyniesionych ze zwiedzania (odpowiednio) Brandenburga i Frankfurtu. Emocjonalnie bardzo angażowali się w zajęcia popołudniowe, które wiązały się z wyjściem poza teren ośrodka szkoleniowego i samodzielnym poruszaniem się w środowisku niemieckojęzycznym.

Podczas monitoringu zajęć praktycznych koordynator obserwował pracę grup na warsztacie mechanicznym, gastronomicznym i cukierniczym. Zajęcia przebiegały w przyjaznej atmosferze, a uczestnicy aktywnie brali w nich udział. Instruktorzy - Dietmar Lilienthal (mechanika pojazdowa), Marianne Seelig (cukiernictwo) i Egon Richter (gastronomia) - w trakcie zajęć wykorzystują różnorodne metody pracy, grupy korzystają z nowoczesnych urządzeń i narzędzi. Zaplecze techniczne warsztatów praktycznej nauki zawodu zapewniają wysokie standardy szkolenia. Na szczególną uwagę zwraca metodyczna organizacja części praktycznej zajęć, wyrabianie u podopiecznych nawyków dokładności, sumienności i profesjonalizmu w pracy zawodowej. Podczas rozmów podsumowujących dotychczasowy przebieg stażu instruktorzy wysoko ocenili zaangażowanie grup, poziom prezentowanych umiejętności oraz dyscyplinę pracy. Równie dobrą opinię o organizacji pracy przez instruktorów wystawili uczestnicy projektu. Wielu spośród nich przyznało, że chciałoby się rozwijać nadal w swoim zawodzie, a pobyt na zagranicznym stażu pomaga im zdobyć nową wiedzę i umiejętności.

Uczestnicy poszczególnych grup zawodowych rozpoczęli pobyt od zapoznania z infrastrukturą warsztatów szkoleniowych i obowiązujących przepisów bhp. Koordynatorzy z organizacji przyjmującej oprowadzili uczestników po terenie ośrodków szkoleniowych, a instruktorzy, w ramach streszczenia programu stażu, przedyskutowali z uczestnikami kolejne etapy realizowania zaplanowanych prac. Mechanicy rozpoczęli staż od zadania związanego z korzystaniem z dokumentacji technicznej. Zadanie dotyczyło metod obróbki metalu i wymagało umiejętności precyzyjnego planowania prac obróbkowych. Następnie rozpoczęli prace z układami i podzespołami silnika i napędu. Kucharze i cukiernicy w trakcie pierwszych dni stażu, równolegle z treściami merytorycznymi, pracowali na standardami higieny pracy, która jest niezwykle ważna w ich zawodach. Kucharze wzbogacili wiedzę m.in. o umiejętność wypieku pieczywa i używania ziół w kuchni; poznali dania kuchni niemieckiej i brandenburskiej. Cukiernicy doskonalili umiejętność pieczenia ciast, m.in. przygotowali specjalność cukiernictwa niemieckiego – tort szwarcwaldzki. Miłą chwilą dla stażystów przebywających we Frankfurcie było przygotowanie niespodzianki – tortu urodzinowego i wspólne świętowanie dnia urodzin dwóch uczestniczek stażu.

Warto podkreślić, że współpraca partnerska Podlaskiej WK OHP w Białymstoku z organizacją przyjmującą przełożyła się także na bardzo dobre przygotowanie młodzieży do stażu oraz podczas stażu. Wysoki poziom staży zawodowych to także zasługa osób bezpośrednio pracujących z młodzieżą tj. opiekunów grup: Katarzyny Kruszewskiej, Elżbiety Kochanowicz-Klej i Augusta Mrozowicza. Duże doświadczenie opiekunów w tego typu działaniach przyczyniło się do dobrej współpracy na miejscu z partnerem niemieckim, a bardzo dobry kontakt z młodzieżą sprawia, że uczestnicy są zmotywowani i chętni do podejmowania kolejnych zadań. Stronę niemiecką reprezentowali: dyrektor ośrodka Kornelia Neumann i koordynator Carina Bischoff (Brandenburg) oraz dyrektor Team International Karen Schmidt i Michael Ritter (Frankfurt).

Kolejne grupy stażystów projektu „Nowe perspektywy po zagranicznym stażu zawodowym młodych cukierników, kucharzy i mechaników pojazdów samochodowych” z powodzeniem kontynuują pobyt na stażu zagranicznym w Niemczech. W kwietniu na stażu w Brandenburgu będzie ostatnia grupa uczestników projektu - mechanicy. Pozyskane kwalifikacje i doświadczenie w pracy w międzynarodowym środowisku wpłyną na zwiększenie atrakcyjności młodych ludzi na konkurencyjnym rynku pracy.

pwk_wizytamonitorujaca_18032019_01
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_02
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_03
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_04
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_05
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_06
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_07
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_08
pwk_wizytamonitorujaca_18032019_09

Autor tekstu i zdjęć: Elżbieta Andraka – Podlaska WK OHP, koordynator projektu