• Page contrast

erasmusplus ohp 640

Dwutygodniowa przygoda cukiernicza na stażu we Frankfurcie n/Odrą dla 10 uczestników z Hufca Pracy w Łomży oraz uczestniczki z HP Białystok rozpoczęła się 11 marca br. W pierwszym tygodniu przedsięwzięcia marcowa aura doświadczała nas deszczem, wiatrem i brakiem słońca, ale nie przeszkodziła grupie w pogłębianiu umiejętności cukierniczych. Uczestnicy są przyjmowani bardzo ciepło przez nauczyciela zawodu p. Marianne Seegel. Grupa została podzielona na 4 zespoły, które miały odmienne zadania do wykonania – przygotowania składników, odważenia ich oraz wymieszania w odpowiednim urządzeniu kuchennym oraz upieczenia w piekarniku.

Uczestnicy nie nudzą się na zajęciach, w ciągu dnia pracy wypiekają po trzy różne ciasta. Z nadzieniem owocowym, torty z użyciem kawy i likieru do nasączania, kremu do ozdabiania i dekorowania, układanie kandyzowanych owoców. Istotnym elementem pracy w cukierni jest również współpraca w zespole i pomiędzy zespołami. Umiejętności dobrze przygotowanego ciasta i wypieku wg przekazu instruktora zależą również od pogody ducha i uśmiechu przekazywanego dookoła, dzielenia się z innymi i pomagania nawzajem. Uczestnicy uczyli się tradycyjnych niemieckich receptur. Ciekawostką było ciasto z warzywami zapiekanymi na patelni i dodanym serem żółtym – ciasto makaronowe i wszystko było pieczone jeszcze w piekarniku. Można byłoby opisywać każde ciasto z osobna, lecz o tym młodzi ludzie będą opowiadać po powrocie do domu oraz na zakończenie projektu.

Po pracy codziennie odbywały się treningi terminów cukierniczych i zwrotów w języku niemieckim. Po krótkim odpoczynku młodzi ludzie często wychodzili razem z grupą kucharzy i ich opiekunem, Elą Kochanowicz-Klej, na wycieczki po Frankfurcie, zwiedzali, kupowali pamiątki. Byli w parku trampolin, w kręgielni, przewodnikiem, panem Michaelem Ritterem zwiedzali ciekawe miejsca w mieście.  W czasie weekendu młodzi cukiernicy zwiedzali Berlin. Spotkali się z grupą uczestników z Białegostoku w Muzeum Figur Woskowych i potem poszliśmy do oceanarium. Dzień minął bardzo szybko. W niedzielę skorzystali z dobrodziejstw wodnych w Tropical Islands. Uczestnicy tęsknią za bliskimi pozostawionymi w domach, z tęsknotą wypatrują dnia wyjazdu, który nastąpi w sobotę 23 marca br. Młodzi ludzie twierdzą, że nie zapomną dni spędzonych w Niemczech na stażu cukierniczym, na osłodę zostaną zdjęcia wykonane przez siebie i opiekuna. Do końca pozostały jeszcze dwa dni – dzień cukierniczy po polsku, egzamin i wręczenie certyfikatów. W piątek 22 marca będzie miało miejsce pożegnanie z przewodnikami – instruktorem i tłumaczem, a na koniec wycieczka do ZOO.

hplomza stazysci 21032019 03 hplomza stazysci 21032019 01

Autor tekstu i zdjęć: August Mrozowicz - wychowawca Hufca Pracy w Łomży