20 uczestników projektu „zGotuj sobie przyszłość” z Hufca Pracy w Legnicy oraz Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mysłakowicach rozpoczęła swoją przygodę z praktykami zawodowymi u pracodawców. Młodzież zapoznała się z opiekunami praktyk oraz restauracjami gdzie będą je odbywać. Młodzi kucharze przez dwa tygodnie będą poznawali tajniki kuchni portugalskiej, która jest wyjątkowa w swojej prostocie, wykorzystująca głównie świeże składniki takie jak: ryby i owoce morza, mięso, oliwę z oliwek, chleb, pomidory, świeże zioła i przyprawy pochodzące od lokalnych dostawców. Na wyjątkowość kuchni portugalskiej ma też wpływ jej położenie wzdłuż oceanu. Stąd ruszały wyprawy dokonujące odkryć geograficznych, w wyniku czego Portugalia miała liczne kolonie na całym świecie. Dlatego to w Portugalii właśnie, przez całe wieki wykształcała się unikalna kuchnia, łącząca doskonałe, lokalne produkty z dodatkami i przyprawami z całego świata. Osoby szlifujące swoje umiejętności w zawodzie kucharza nie mogły chyba lepiej trafić na swoją pierwszą zagraniczną przygodę z gotowaniem. Codziennie poznają nowe smaki Portugalii oraz uroki miasta Faro. Mówi się, że kto chce zasmakować całego świata, najlepiej niech zacznie od Portugalii.
Tekst – Dominika Stafij – Specjalista ds. programów Zdjęcia – Anna Amborska – Kierownik Internatu Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mysłakowicach
Na zdjęciach:
- Uczestnicy projektu z opiekunem praktyk.
- Uczestnik projektu w czasie praktyki zawodowej.
- Zwiedzanie zabytkowej części Faro.
- Adrian i Damian u swojego pracodawcy.
- LODO restauracja w której pracują Ola i Oliwia.