• Page contrast
Podsumowanie pierwszego tygodnia praktyk kulinarnych w Maladze

aktualne logo projektu białe

Pierwszy tydzień praktyk kulinarnych młodzieży Dolnośląskiej WK OHP w Maladze upłynął w atmosferze pełnej emocji, nauki i integracji. Każdy dzień przynosił nowe doświadczenia, które pozostaną z uczestnikami na długo. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z lokalizacjami swoich praktyk. Po zapoznaniu się z zasadami panującymi w kuchniach restauracyjnych oraz z pracownikami, uczestnicy otrzymali swoje pierwsze zadania. Spotkali się z niezwykłą uprzejmością i radością ze strony gospodarzy, co tylko dodało im energii do dalszej pracy. Przygotowywali różnorodne dania, czerpiąc wiedzę z doświadczeń lokalnych kucharzy. To wszystko pomagało w przełamywaniu barier kulturowych i pogłębianiu relacji z nowo poznanymi osobami, szczególnie tymi, z którymi uczestnicy współpracowali na co dzień. Piątkowy dzień był dniem wizyt kontrolnych opiekunów na miejscach praktyk. Pracodawcy wyrażali swoje zadowolenie z pracy uczestników, chwaląc ich za zaangażowanie i umiejętności. Natomiast sobotni poranek przyniósł wycieczkę do malowniczego miasteczka Nerja, słynącego z klifów, jaskiń oraz placu Balcon de Europa. Uczestnicy mieli okazję podziwiać widoki z tego historycznego miejsca, a następnie spędzili czas na plaży, oddając się zabawie i relaksowi. Niedziela zaś była dniem kulturalnym – młodzież odwiedziła Museo Picasso, gdzie podziwiała dzieła tego wybitnego artysty. Piękno Malagi, zwiedzanie ruin twierdzy Alcazaba, skąd uczestnicy podziwiali malownicze widoki i relaksujące popołudnia, a także plażowanie pomagały uczestnikom zapomnieć o tęsknocie za domem. Każdy dzień upływającego tygodnia przynosił nowe wyzwania i doświadczenia, które pozwalały młodzieży coraz lepiej odnajdywać się w hiszpańskiej rzeczywistości. Zarówno praktyki zawodowe, jak i pobyt w Maladze, dostarczają im wielu cennych umiejętności i wspomnień, które na długo pozostaną w ich pamięci. Natomiast wieczorami odbywają się spotkania organizacyjne, na których omawiane są najważniejsze kwestie dotyczące projektu, taka codzienna ewaluacja. Projekt realizowany ze środków FERS na zasadach programu Erasmus+.

Ewelina Ochnio - specjalistka ds. programów DWK OHP

Na zdjęciach: Uczestnicy projektu w Maladze podczas praktyk i wypoczynku

240813 d1240813 d2240813 d3240813 d4240813 d5240813 d6240813 d7240813 d8240813 d9240813 d10240813 d11240813 d13240813 d14