• Page contrast

Innowacyjny rozwój przetwórstwa żywności wymaga wdrażania dobrych praktyk higienicznych oraz produkcyjnych, a także wiedzy niezbędnej do produkcji bezpiecznej żywności.

Uczniowie klas trzecich, kontynuujący naukę z zawodzie kucharza zdobyli nowe kwalifikacje, pozwalające na doskonalenie własnego warsztatu pracy.

Młodzieżowe Centrum Kariery w Jastrzębiu-Zdroju zorganizowało dla nich kurs nt. „Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna + HACCP. GHP/GMP +HACCP”.

Młodzi kursanci doskonalili się w zagadnieniach związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, podstawami prawnymi i założeniami teoretycznymi. Młodzież poznała etapy wdrażania systemu HACCP poprzez praktyczne podejście, oraz zapoznała się z dokumentacją, weryfikacją i utrzymywaniem systemu HACCP.

Uzyskana wiedza oraz certyfikaty i zaświadczenia ukończenia kursu będą doskonałym atutem przy podejmowaniu pierwszych kroków ku pracy.

Życzymy powodzenia.

rogale na blacie w trakcie klejenia  rogaliki w piecu

Autor tekstu i zdjęć: Agata Mańkowska