flaga Ukrainy
  • Page contrast

W 6-2 HP w Niepołomicach trwa kurs prowadzący do uzyskania dodatkowych umiejętności, realizowany w ramach projektu „Lepszy start z OHP” (nr FEMP.06.02-IP.02-0466/24) – Zadanie 6. Zajęcia dają młodzieży możliwość rozwijania pasji oraz zdobywania praktycznych kwalifikacji zawodowych.

Grupa uczestniczek kształcących się w zawodzie cukiernik bierze udział w kursie „Nowoczesne cukiernictwo – od tortów piętrowych po monoporcje i słodki stół”, prowadzonym przez panią Sylwię Stępowską z firmy Cukiernicze Inspiracje. Zajęcia odbywają się w profesjonalnej pracowni w Woli Batorskiej, gdzie młodzież zdobywa wiedzę i umiejętności pod okiem doświadczonej instruktorki.

Dotychczas uczestniczki miały okazję zapoznać się m.in. z trendami i kierunkami rozwoju w cukiernictwie artystycznym, pracować z różnymi rodzajami biszkoptów i kremów, doskonalić techniki tynkowania i dekorowania tortów, a także przygotowywać musy i glazury lustrzane. Aktywny udział w zajęciach pozwala im nie tylko na zdobycie nowych kompetencji, ale także na rozwijanie kreatywności i precyzji – cech niezbędnych w pracy cukiernika.

Kurs jest również doskonałą okazją do współpracy w grupie, wymiany doświadczeń i wzajemnego inspirowania się przy tworzeniu coraz bardziej wymagających i estetycznych deserów. Realizacja tego typu działań wpisuje się w cele projektu, którego zadaniem jest wspieranie młodzieży w zdobywaniu praktycznych umiejętności, podnoszeniu kwalifikacji oraz przygotowaniu do aktywnego wejścia na rynek pracy.

fot.2

Fot.1 Cukierniczki podczas zajęć kursowych

Fot. 2 Wspólne dzieło cukiernicze wykonane w całości przez kursantki

Tekst – Małgorzata Satora

Zdjęcia – Anna Rogowicz

2 logo