flaga Ukrainy
  • Page contrast

Uczestnik wadowickiego Hufca Pracy w sierpniu i wrześniu wziął udział w zajęciach kursu „Nowoczesne cukiernictwo – od tortów piętrowych po monoporcje i słodki stół”, realizowanego w ramach projektu „Lepszy start z OHP” nr FEMP.06.02-IP.02-0466/24 prowadzonego przez Małopolską Wojewódzką Komendę OHP w Krakowie.

Kurs cukierniczy zorganizowany dla młodzieży OHP stanowi przykład skutecznego wsparcia zawodowego w projekcie „Lepszy start z OHP”. Uczestnik pogłębił wiedzę dotyczącą doboru składników i technik wypieków – od musów, przez kremy i polewy, po estetyczne komponowanie monoporcji. Rozwinął również zdolności manualne i kreatywność, co realnie zwiększa jego szanse na sukces zawodowy. Zajęcia kładły duży nacisk na estetykę podania – uczestnik tworzył autorskie kompozycje smakowe i wizualne monoporcje.

fot. 1

Fot 1-2 Uczestnik w czasie prac cukierniczych podczas kursu.

Tekst i zdjęcia  - Ewelina Domasik