Projekt „Lepszy start z OHP” nr FEMP.06.02-IP.02-0466/24 realizowany przez Małopolską Wojewódzką Komendę OHP w Krakowie w ramach programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021-2027 dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Beneficjent projektu „Lepszy start z OHP” - Oliwier Gacka, uczestnik 6-36 HP w Skomielnej Białej miał niezwykłą okazję poznać kulinarne innowacje podczas kursu umiejętności zawodowych z zakresu kuchni molekularnej. Przez 40 godzin intensywnych zajęć, realizowanych przez firmę Akademia Rozwoju ATTIVARE w Krakowie, uczestnik odkrywał tajniki nowoczesnych technik kulinarnych pod czujnym okiem instruktora Radosława Kłapacza. To właśnie on krok po kroku wprowadzał go w fascynujący świat efektownych eksperymentów kulinarnych od tworzenia kulistych żelowych form (sferyfikacji), przez prace z ciekłym azotem, aż po przygotowywanie lekkich pian i emulsji oraz efektownych i innowacyjnych potraw. Dzięki kursowi, Oliwier mógł połączyć swoją pasję do gotowania z nowoczesną wiedzą, rozwijając jednocześnie kreatywność, wyobraźnię i umiejętności praktyczne. To doświadczenie nie tylko wzbogaciło jego warsztat kulinarny, ale także otworzyło przed nim zupełnie nowe możliwości edukacyjne i zawodowe. Udział w projekcie „Lepszy start z OHP” daje możliwości rozwoju młodym ludziom i przynosi wymierne efekty, daje szansę na zdobycie kompetencji, które pozwalają pewnie patrzeć w przyszłość i odważnie realizować swoje marzenia.

Fot. 1-2 Uczestnik podczas realizacji kursu.
Tekst i zdjęcia – Dorota Krawontka
