Na przełomie trzech dni 17.03, 26.03. i 27.03. br. w siedzibie Centrum odbył się I etap lokalny XX edycji Konkursu „Sprawny w zawodzie 2025”. Celem głównym Konkursu jest stworzenie uczestnikom OHP, kończącym w roku 2025 kształcenie w formie nauki zawodu, możliwości sprawdzenia poziomu ich przygotowania do zdawania egzaminów zawodowych, zaś kadrze okazji do przedstawienia efektów pracy dydaktyczno – wychowawczej oraz upowszechnienie wiedzy z zakresu przepisów BHP i prawa pracy.
I etap lokalny odbył się w trzech kategoriach: fryzjer, kucharz oraz BHP z elementami prawa pracy. Do testu w konkursie BHP z elementami prawa pracy, składającego się z 50 pytań, przystąpiło trzech uczestników. I miejsce w tej kategorii zajął Filip Reszka zdobywając największą liczbę punktów.
Kategoria konkursu kucharz rozpoczęła się od testu wiedzy zawierającego 20 pytań z wiedzy ogólnej o tematyce związanej z kucharstwem, a następnie odbyła się część praktyczna, której celem było przygotowanie dwóch zestawów potraw składających się ziemniaków duszonych z mięsem, surówki z białej kapusty ze szczypiorkiem i dipu czosnkowego. Laureatem w tej kategorii została Julia Ciesielska.
W konkursie związanym z fryzjerstwem uczestnicy trzeciej klasy również rozpoczęli swój udział od napisania testu składającego się z 20 pytań. W części praktycznej młodzież miała za zadanie przygotować upięcie awangardowe. Zwycięzcą została Marianna Siwczak.
Trójka zwycięzców w trzech kategoriach zakwalifikowała się do II etapu na szczeblu wojewódzkim.
Serdecznie gratulujemy Zwycięzcom i życzymy powodzenia na kolejnych etapach konkursu!