Dnia 1 maja 2004 roku Polska wstąpiła do Unii Europejskiej. Był to historyczny momentem, który zmienił bieg polskiej historii. Dlatego ważne jest, aby pamiętać o znaczeniu tego wydarzenia.
Przypadające na początek maja dwie ważne daty: 20. rocznica wstąpienia Polski do Unii Europejskiej oraz Dzień Europy, stały się okazją do zorganizowania tego iwentu. Celem nadrzędnym była edukacja europejska, która pomaga młodemu pokoleniu zrozumieć świat, w którym żyje i przygotowanie go do życia i pracy w zjednoczonej Europie. W dniach 6 i 7 maja uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie z dużym zaangażowaniem przystąpili do realizacji przedsięwzięcia. Pierwszego dnia odbyły się zajęcia edukacyjne, podczas których młodzież poznała historię Unii Europejskiej i genezę wstąpienia do niej Polski. Na zakończenie zajęć uczestnicy przygotowali gazetkę tematyczną. Drugiego dnia młodzież uczestniczyła w warsztatach kulinarnych pt. „Europa na talerzu”. W trakcie zajęć młodzi ludzie samodzielnie przygotowali dania z wybranych przez siebie europejskich krajów. Przyrządzili: leczo, lasagne bolognese, kotleta schabowego i rurki z ciasta francuskiego. Udział w przedsięwzięciu pomógł młodzieży zrozumieć jak działa Unia Europejska i jaki wpływ ma na nasze życie.
Fot. 1, 2 Prezentacja potraw
Fot. 3 Uczestniczka w trakcie warsztatów
Fot. 4 Uczestnicy w trakcie przygotowywania gazetki tematycznej
Tekst i zdjęcia – Małgorzata Pasternak, Kamila Łopata