• Page contrast

Okres ferii może być nie tylko czasem odpoczynku i relaksu, ale także czasem zdobywania doświadczenia zawodowego – bardzo cenionego przez pracodawców na rynku pracy. Specjaliści rozwoju zawodowego z Młodzieżowego Centrum Kariery w Brodnicy w okresie ferii zorganizowali konsultacje indywidualne dla młodzieży uczącej się oraz poszukującej pracy.

Młodzież uczestnicząca w spotkaniach indywidualnych z doradcami zawodowymi zapoznawała się z technikami poszukiwania pracy, tworzeniem odpowiednich dokumentów aplikacyjnych oraz zasadami skutecznej autoprezentacji podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Uczestnicy pozyskali informacje o prognozie zawodów nadwyżkowych i deficytowych na rok 2023 w powiecie brodnickim. Pośrednik pracy przedstawiał aktualne oferty pracy krótkoterminowej oraz stałej.

W celu urozmaicenia młodzieży zimowego czasu pracownicy zorganizowali również konkurs na profilu Młodzieżowego Centrum Kariery w Brodnicy w mediach społecznościowych (Facebook). Konkurs polegał na krótkim zobrazowaniu swoich ferii w formie wstawiania znaków graficznych pod postem.

W czasie ferii został także zrealizowany autorski program z rozwoju zawodowego pt. „Higiena w kuchni – wpływ na efektywność pracy w gastronomii”, którego głównym celem było podniesienie świadomości młodzieży w dziedzinie bezpieczeństwa w lokalach gastronomicznych – miejscach odbywania ich praktyk zawodowych. Wizyta rozpoczęła się zaprezentowaniem podstawowych zasad i obowiązków higieny w kuchni. Po ogólnym wprowadzeniu do tematu, przedstawiciele Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brodnicy omówili problem substancji dodatkowych dodawanych do żywności oraz czytanie etykiet. Biorąc pod uwagę fakt, iż uczestnikami byli uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia, realizujący praktyki w zawodzie kucharz – spotkanie to było bardzo wartościowe.

Młodzież miała okazję zadawać własne pytania. Cytując wypowiedź jednego z nich „Spotkanie bardzo poszerzyło zakres naszej dotychczasowej wiedzy z dziedziny gastronomii. Od dziś wiemy na co dokładnie zwracać uwagę podczas wykonywania naszej pracy”.

Wizyta przebiegła w bardzo miłej atmosferze. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał materiały informacyjno-promocyjne.