• Page contrast

Czystość w gastronomii odgrywa bardzo dużą rolę. Przestrzeganie zasad higieny przez pracowników ma wpływ nie tylko na jakość obsługi, ale przede wszystkim na bezpieczeństwo gości lokali gastronomicznych.

Brodnickie jednostki OHP dnia 1 lutego 2023 roku zrealizowały program pt. „Higiena w kuchni – wpływ na efektywność pracy w gastronomii”. Na spotkanie z uczestnikami OHP zaproszono przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Brodnicy. Oficjalnego otwarcia dokonał organizator spotkania - Pani Lidia Tofil – specjalista ds. programów CEiPM.

Głównym celem zorganizowanego spotkania było podniesienie świadomości młodzieży w dziedzinie bezpieczeństwa w lokalach gastronomicznych – miejscach odbywania ich praktyk zawodowych. Wizyta rozpoczęła się zaprezentowaniem podstawowych zasad i obowiązków higieny w kuchni. Po ogólnym wprowadzeniu do tematu, przedstawiciele Sanepidu omówili problem substancji dodatkowych dodawanych do żywności oraz czytanie etykiet.  Biorąc pod uwagę fakt, iż uczestnikami byli uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia realizujący praktyki w zawodzie kucharz – spotkanie to było bardzo wartościowe.

Po zapoznaniu się z prezentacją przygotowaną przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej, uczestnicy mieli okazję zadawać własne pytania. Cytując wypowiedź jednego z nich „Spotkanie bardzo poszerzyło zakres naszej dotychczasowej wiedzy z dziedziny gastronomii. Od dziś wiemy na co dokładnie zwracać uwagę podczas wykonywania naszej pracy”.

Wizyta przebiegła w bardzo miłej atmosferze. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał materiały informacyjno-promocyjne.