• Page contrast

Rozpoczęło się szkolenie zawodowe Kelner - Barista dla 10 uczestników i absolwentów Hufca Pracy we Włocławku. Potrwa 21 godzin, w których kursanci poznają tajniki pracy kelnera i baristy. Szkolenie jest organizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży i Ośrodek Szkolenia Zawodowego we Włocławku.

Pracownik branży gastronomicznej jest jednym z najbardziej poszukiwanych na włocławskim rynku pracy, dlatego CEiPM wyszedł z inicjatywą organizacji kursu kelnera-baristy. Młodzież biorąca w nim udział, podniesie swoje kwalifikacje i będzie atrakcyjniejsza dla lokalnego pracodawcy.

- Podczas zajęć uczymy się podstaw kelnerstwa, a także rodzajów i metod parzenia kawy - opowiada Wiktoria, uczestniczka szkolenia.

- Zajęcia odbywają się popołudniami i w weekend, przez co możemy pogodzić kurs z lekcjami i praktykami szkolnymi - dodaje Dominika, kolejna uczestniczka szkolenia.

Podczas zajęć uczestnicy poznają m.in.: standardy nakrycia stołu, zastawę i menaże do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania, motywacyjny proces obsługi kelnerskiej – triki kelnerskie, znajomość zastawy stołowej – linia sztućców stołowych, linia porcelany – cateringowa,  dla gości VIP, menaże restauracyjne – dodatkowa zastawa serwisowa itp.

Młodzież zapozna się także z historią kawy i zdobędzie podstawowe informacje dotyczące historii odkrycia kawy, wędrówki kawowca po świecie, uprawy, gatunki i odmiany, rodzaje zbiorów, rodzaje obróbek, sztuka wypalania kawy, a także rodzaje parzenia, dodatki  i sposoby podawania.

Uczestnicy po zakończonym szkoleniu dostaną zaświadczenia ukończonego kursu kelnera-baristy.