• Page contrast

Grecja to popularna destynacja wakacyjna wprost z bydgoskiego lotniska. Uczestnicy bydgoskiego Hufca Pracy nie musieli rezerwować lotu, by posmakować greckich rarytasów.

W ramach pokazu zawodoznawczego 28 września 2022 w szkole gotowania Papryka! Bydgoszcz odbyły się warsztaty kulinarne z szefem kuchni jednej z greckich restauracji z naszego miasta.

Zajęcia zostały zorganizowane przez specjalistę ds. rozwoju zawodowego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży na rzecz uczestników OHP, a konkretniej dla młodzieży uczącej się w zawodzie kucharz. Celem spotkania było poznanie tajników jednej z kuchni śródziemnomorskich. Podczas wydarzenia młodzież miała okazję nauczyć się wykonywać typowe dania kuchni greckiej. Na przystawkę przygotowywano tzatziki - czyli grecki dip jogurtowy ze świeżym ogórkiem i czosnkiem oraz placuszki cukiniowe. Pod czujnym okiem szefa kuchni na danie główne przygotowano sałatkę grecką oraz gyros. Zwieńczeniem kuchennych podbojów był deser. Placuszki z jabłkiem i jogurtem greckim było kropką nad „i” podczas tejże kulinarnej podróży.

Nie samą pracą człowiek żyje, więc po każdym wykonanym daniu odbywały się degustacje dań, wraz z poczęstunkiem dla obecnych opiekunów. Niektórzy z uczestników pokusili się o ułożenie dań i ich podanie w oparciu o swoją wyobraźnię i kreatywność. Było ciekawie!

Podczas spotkania młodzież miała okazję porozmawiać z prowadzącym nie tylko o kuchni greckiej, ale o pracy kucharza, wymienić się cennymi uwagami, wskazówkami czy poradami doświadczonego w zawodzie kucharza.

-To spotkanie było fantastyczne! Mogłam nauczyć się nowych dań, poznać ciekawie miejsce i ludzi. Dziękuję - powiedziała uczestniczka po zakończeniu warsztatów kulinarnych.

Pokaz zawodoznawczy był dobrą okazją do wspólnego spotkania, gotowania i przede wszystkim poszerzenia horyzontów i wiedzy przyszłych kucharzy.