• Page contrast

Kuchnia włoska słynie na cały świat ze swych aromatów. Chyba nie ma takiego drugiego kraju, w którym pomidory smakowałyby prawdziwym słońcem, a bazylia rozsiewała nutę tak wyrazistej świeżości. Dnia 14.06.2022r. w Pizzerii „PaPi” w Wołowie odbyły się warsztaty kulinarne „Włoski przysmak” dla grupy uczestników 1-4 Hufca Pracy, które zostały zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Wołowie. Głównym celem warsztatów było wypiekanie prawdziwej, tradycyjnej włoskiej pizzy, oraz nabywanie przez uczestników nowych umiejętności wypiekania w taki sposób, by danie było aromatyczne, miało odpowiednią strukturę i niezrównany smak. Pod czujnym okiem mistrza uczestnicy mieli możliwość poznać tradycyjne receptury, nauczyć się wyrabiać ciasto przygotować aromatyczny sos pomidorowy, odpowiednio dobierać oraz łączyć składniki a przede wszystkim spróbować swoich sił wypiekając samodzielnie pizzę w profesjonalnym piecu opalanym drewnem. Prowadzący warsztaty Pan Dominik na samym początku zapoznał młodzież z zasadami BHP jakie muszą być zachowane na stanowisku pracy. Następnie przekazał informacje o kuchni włoskiej, jak należy dobierać składniki, aby danie było smaczne i estetycznie podane dla klienta. Po krótkiej prelekcji uczestnicy pod okiem prowadzącego rozpoczęli przygotowywanie pizzy. W trakcie warsztatów panowała miła i serdeczna atmosferą, która sprzyjała nauce, uczestnicy otwarci na nowe doświadczenia zawodowe, chętnie przyswajali przekazaną im wiedzę. Następnym etapem była wspólna degustacja przygotowanych przez siebie potraw-pizzy. Uczestnicy w profesjonalny sposób zmierzyli się z tajnikami prawdziwej kuchni włoskiej przygotowując smacznie i starannie swoją „pierwszą” pizzę. Warsztaty nie tylko wpłynęły na wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników, ale pobudziło również ich kubki smakowe. Młodzież zdobyła silną podstawę do tego, by rozwijać swoje umiejętności, a nawet poszukiwać pracy w gastronomii, nie tylko dotyczącą kuchni polskiej. Zgodnie z założeniem warsztatów niewątpliwie były one niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym.

Tekst i zdjęcia : Katarzyna Nowicka – doradca zawodowy

220614_w1_Pokaz wyrabiania ciasta
220614_w1_Pokaz wyrabiania ciasta
220614_w2_Uczestnicy warsztatów kulinarnych
220614_w2_Uczestnicy warsztatów kulinarnych
220614_w4_Maksymylian  i jego pizza
220614_w4_Maksymylian i jego pizza
220614_w5_Uczestniczka w trakcie przyrządzania pizzy
220614_w5_Uczestniczka w trakcie przyrządzania pizzy
220614_w6_Wiktoria poznaje metodę rozciąganie ciasta
220614_w6_Wiktoria poznaje metodę rozciąganie ciasta