• Page contrast

„Aktywnym być  -  zdrowo żyć” – pod takim tytułem grupa inicjatywna 5 uczestników z Hufca Pracy w Brodnicy realizuje projekt (2021-2-PL01-ESC30-SOL-000039059) w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności (program Unii Europejskiej).

Jego głównym celem jest integracja, przełamywanie barier, przeciwdziałanie bierności osób zamieszkujących tereny wiejskie, zwiększenie aktywności pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Zbiczno – w tym dbanie o zdrowie i wygląd.  Dodatkowym celem jest kształtowanie pozytywnych postaw wśród naszych uczestników oraz wzrost ich motywacji do twórczego działania i myślenia. W ramach projektu przewidziano działania: warsztaty z kosmetyczką – Promienna w każdym wieku, wizyta w gospodarstwie ekologicznym, Warsztaty kulinarne – zdrowo i regionalnie, zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania – Jak być fit w każdym wieku ? oraz jako zakończenie programu wyjazd do uzdrowiska w Ciechocinku.

W ramach działań projektowych odbyło się już spotkanie organizacyjne z przedstawicielkami KGW oraz zajęcia z kosmetyczką.  Kolejne zajęcia odbyły się w dniu 11 maja br. w gospodarstwie ekologicznym BioBabalscy w Pokrzydowie. Uczestnicy zapoznali się z zasadami produkcji zdrowej żywności, która określana także mianem żywności ekologicznej, naturalnej lub organicznej. Jest żywnością pozyskiwaną z produktów roślinnych lub zwierzęcych, która wytwarzana jest metodami ekologicznymi mającymi na celu poprawę, jakości i zdrowotności produktów rolnych i żywnościowych oraz zminimalizowanie negatywnego oddziaływania na środowisko poprzez niestosowanie nawozów mineralnych i pestycydów zanieczyszczających glebę, wody gruntowe i powierzchniowe oraz wywierających szkodliwy wpływ na organizmy żywe. Wizyta w gospodarstwie była cenną lekcją i ciekawym doświadczeniem motywującym do zmiany nawyków żywieniowych. Uczestnicy otrzymali produkty ekologiczne, które zostały wykorzystane w kolejnych zajęciach w dniu 18 maja br.  W trakcie kolejnych zajęć uczestnicy przygotowywali pyszne ekologiczne przekąski, sałatki i dania  z produktów min. zakupionych w gospodarstwie ekologicznym. Uczestniczki wyniosły z zajęć wiedzę jak przygotowywać potrawy z produktów zdrowych i ekologicznych, które są zarazem regionalne. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych pyszności.

Zwiedzanie gospodarstwa BioBabalscy
Zwiedzanie gospodarstwa BioBabalscy
Wspólne gotowanie_1
Wspólne gotowanie_1
Wspólne gotowanie_2
Wspólne gotowanie_2
Wspólne gotowanie_3
Wspólne gotowanie_3
Wspólne gotowanie_4
Wspólne gotowanie_4
PL Finansowane przez Unię Europejską_PANTONE
PL Finansowane przez Unię Europejską_PANTONE