• Page contrast

Najlepsi szefowie kuchni wiedzą, że „jemy oczami”, dlatego osoby pracujące w gastronomii powinny posiąść wiedzę na temat właściwej prezentacji zarówno potraw jak i stołu. Dużą popularnością wśród młodzieży cieszy się kurs carvingu, który daje takie możliwości.

Dziś w Ośrodku Szkolenia Zawodowego przy ulicy Witosa we Włocławku, odbyło się szkolenie z carvingu. Wzięło w nim udział dziesięciu uczestników Hufca Pracy, uczących się głównie na kierunkach gastronomicznych oraz ochotnicy, którzy zgłosili się do Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży we Włocławku chcąc podnieść swoje kwalifikacje.

Szkolenie poprowadziła mistrzyni carvingu - Dominika Sadowska.

Uczestnicy poznawali techniki wywodzącej się z Azji sztuki rzeźbienia głównie w owocach i warzywach.

- Carving jest sztuką rzeźbienia w warzywach i owocach, która w Polsce pojawiła się stosunkowo niedawno, bo dopiero kilkanaście lat temu i cieszy się rosnącą popularnością. Dlatego coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie oferty carvingu realizowanej na imprezach i przyjęciach okolicznościowych, weselach, jubileuszach, firmowych spotkaniach itp. - opowiada Przemysław Janakowski, dyrektor CEiPM we Włocławku.

Jak ważnym elementem potrzebnym do rzeźbienia są narzędzia do pracy przekonali się kursanci już na samym początku szkolenia.

- Podczas zajęć dowiedzieliśmy się, że carving pojawił się w krajach dalekiego wschodu już w starożytności. Do dziś uważa się go za prawdziwą sztukę, której tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Bardzo ważnym elementem są narzędzia. Noże do carvingu powinny mieć specjalne parametry - muszą być cienkie, bardzo ostre i wykonane z najwyższej jakości stali odpornej na działanie kwasów – dodaje Martyna, uczestniczka szkolenia.

Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymali zaświadczenia i certyfikaty o ukończeniu kursu carvingu. Podniesieni kwalifikacji wśród uczniów branży gastronomicznej podniesie w przyszłości ich atrakcyjność na rynku restauracyjnym i nie tylko. Kursanci będą mogli brylować przygotowując pięknie wyrzeźbione owoce podczas rodzinnych i towarzyskich spotkań.

- Kolejnym szkoleniem jakie mamy przed sobą i możemy zaproponować, będzie kelner- barista. Już dziś można zapisywać się w Centrum Pracy i Edukacji Młodzieży we Włocławku – informuje Jakub Karpiński, specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM we Włocławku.

RZEZ1
RZEZ1
RZEZ2
RZEZ2
RZEZ3
RZEZ3
RZEZ4
RZEZ4
RZEZ5
RZEZ5
RZEZ6
RZEZ6
RZEZ7
RZEZ7
RZEZ8
RZEZ8
RZEZ9
RZEZ9
RZEZ11
RZEZ11
RZEZ13
RZEZ13
RZEZ14
RZEZ14
RZEZ15
RZEZ15