Każda okazja jest dobra, by zbudować komunikację ze stałymi oraz potencjalnymi gośćmi restauracji. Zachęcić ich do odwiedzin oraz przede wszystkim poznać kulinarne gusta i oczekiwania. Zbliża się Dzień Pikantnych Potraw - to święto wyczekiwane przez amatorów ostrych smaków. W tym dniu z pewnością nie powinni oni żałować w kuchni czosnku, chili, tabasco czy pieprzu. Pikantna kuchnia posiada bardzo wielu miłośników na całym świecie.Ostre dodatki potrafią sprawić, że każde, nawet najbardziej banalne danie zyska “charakter”. Pikantne przyprawy są zdrowe i pomagają w odchudzaniu. Zawarta w papryczkach kapsaicyna przyspiesza trawienie i wzmacnia odporność.Dlatego uczestnicy wałbrzyskiego hufca pracy, którzy uczą się magii w kuchni, z chęcią przygotowują takie potrawy na zajęciach praktycznej nauki zawodu. Starają się na przykład wprowadzać do menu potrawy meksykańskie, które opierają się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych. Pracodawcy cieszą się, że nasi uczniowie mają szerokie horyzonty i dużo wyobraźni. Wiktoria, uczennica klasy III szkoły branżowej w Wałbrzychu, jest specjalistką od pikantnych potraw – jej motto to „Jedz chili bo poprawia humor, zwiększa poziom serotoniny i endorfin w mózgu”. I tym akcentem namawiamy wszystkich, aby wprowadzili pikantne przyprawy do swojego menu, bo korzyści są nie tylko na płaszczyźnie gastronomicznej.
Zdjęcia:
1, 2. Wiktoria podczas przygotowywania potraw
Tekst i zdjęcia:
Iwona Figzał, komendant 1 – 30 HP w Wałbrzychu