• Page contrast

W dniu 16 marca 2021r. z inicjatywy Rady Młodzieży działającej we włocławskim Hufcu Pracy odbyło się przedsięwzięcie pn. ”Żurek (nie tylko) świąteczny – wielkanocny konkurs gastronomiczny ”.

Uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharz i odbywający praktyczną naukę zawodu w P.P.H. „BARTUS” przygotowali dwa duże garnki żurku.  Adepci sztuki kulinarnej bardzo poważnie podeszli do zadania. Byli zdeterminowani ponieważ przygotowana zupa została następnego dnia przekazana osobom ze Schroniska dla Bezdomnych „Caritas” we Włocławku.  Dominika Maćkowiak ucząca się w II klasie Szkoły Branżowej Pierwszego Stopnia wykazała się największym zaangażowaniem na kuchni i umiejętnościami kulinarnymi dlatego uzyskała tytuł Szefa Kuchni.

Była to inicjatywa zrodzona z potrzeby serca, troski o drugiego człowieka. Przez powyższe działanie i podzielenie się ciepłym posiłkiem z potrzebującymi Rada Młodzieży chciała zwrócić uwagę na problemy i potrzeby osób najsłabszych, zarazem najczęściej dyskryminowanych ludzi. Ponadto kolejnym rezultatem przeprowadzonego przedsięwzięcia było poznanie tajników zupy wielkanocnej gotowanej na Kujawach. Żur kujawski to potrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło się, że jest to strawa ludzi ubogich i bogatych, w zależności od tego, ile śmietany i okrasy lub kiełbasy do niej dodano.

1
1
2
2
3
3
4
4