
Młodzież CKiW OHP w dobieszkowie przygotowująca się do zawodu kucharza, 6 marca wzięła udział w konkursie gastronomicznym „Zima w kuchni i na stole”. Organizatorem spotkania był Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy nr 3 w Łodzi wraz z działającą przy Ośrodku Szkołą Branżową I Stopnia oraz Stowarzyszeniem Pomocy Młodzieży Niedostosowanej Społecznie „Dla Przyszłości”.
Konkurs składał się z dwóch elementów:
- zimowe nakrycie stołu: przygotowanie stołu z nakryciem dla dwóch osób w tonacji zimowej,
- potrawa zimowa: sporządzenie dowolnej potrawy zimowej zimnej lub gorącej propagującej zdrowy styl żywienia.
Celem przedsięwzięcia było doskonalenie umiejętności kulinarnych, propagowanie różnorodności surowców i zdrowego stylu odżywiania, rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, rozbudzanie kreatywności, inicjatywy i umiejętności poszukiwania nowatorskich rozwiązań, kreatywność w estetyce nakrywania stołów oraz integracja szkół gastronomicznych.
Przedstawiciele dobieszkowskiej młodzieży: Julia Szumilas oraz Krystian Rybak za przygotowanie grillowanego łososia z zielonymi szparagami i buraczanym puree oraz za nakrycie stołu zajęli zaszczytne drugie miejsce. W nagrodę otrzymali dyplomy oraz blendery.
Serdecznie gratulujemy naszym uczestnikom.
Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy nr 3 im. Marii Grzegorzewskiej dziękujemy za zaproszenie, ciepłą atmosferę oraz przepyszny poczęstunek.