Wrzesień to nie tylko czas powrotu do szkoły, ale także pora na świętowanie Dnia Jabłka. W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie zorganizowano warsztaty, które sprawiły, że jabłko stało się prawdziwym bohaterem dnia.
Na początku spotkania przygotowano zajęcia edukacyjne, podczas których młodzież przyswoiła wiedzę na temat walorów odżywczych i zdrowotnych jabłek. Uczestnicy poznali także szerokie zastosowanie tych owoców w kuchni. Następnie młodzież zebrała je w ośrodkowym ogrodzie, aby przyrządzić przysmaki. Podczas części praktycznej warsztatów młodzi ludzie upiekli pachnąca szarlotkę oraz przyrządzili jabłka pod kruszonką. Chętnie brali udział w warsztatach, dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy o jabłkach i przede wszystkim przekonali się, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne!
Fot. 1 Podczas zbierania jabłek
Fot. 2, 3 Uczestnicy przygotowują jabłkowe przysmaki
Tekst i zdjęcia – Klaudia Kolasa