• Page contrast
Bądź EKO! Nie marnuj żywności!

Dzisiejsze zajęcia w ramach programu: „Nie wyrzucaj – bądź EKO w szkole i na praktykach” upłynęły pod hasłem: marnowania żywności. Problem jest znaczący, bo aż 56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, z drugiej strony 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. W śmietnikach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. Przeprowadziliśmy krótki wykład na ten temat, by zasygnalizować problem i wytłumaczyć ideę less waste. Przedstawiliśmy aplikację, która wspiera niemarnowanie żywności i umożliwia kupowanie paczek produktów, którym kończą się terminy ważności. Jest to bardzo dobry pomysł, co uczestnicy chętnie przyznali.

Tekst/zdjęcia: Agnieszka Olejniczak – wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów
Na zdjęciach: uczestnicy w trakcie pogadanki