• Page contrast

Wakacje to czas na odpoczynek od obowiązków szkolnych i naładowanie „baterii” na nadchodzące wyzwania kolejnego roku. Nie wszyscy jednak wakacje łączą wyłącznie z odpoczynkiem. Mimo trwającego letniego wypoczynku, dwunastoosobowa grupa młodzieży z Nysy, przez ostatnie dwa tygodnie uczestniczyła w szkoleniu zawodowym „Kelner – Barman – Barista”, zorganizowanym przez Zespół Rozwoju Zawodowego oraz kadrę z Młodzieżowego Centrum Kariery.

Szkolenie odbyło się w profesjonalnym koktajl barze „Sour” w nyskich Kazamatach, a zajęcia dotyczące zakresu wiedzy z rodzajów i technik parzenia kawy, odbyły się w kawiarni z prawdziwego zdarzenia – „CaffeDelMondo” w Nysie. Cała nasza grupa aktywnie uczestniczyła w zajęciach, a uczestnicy kursu wykazywali duże zainteresowanie poruszanymi tematami z zakresu szkolenia. W pełni pojęli proces produkcji różnych napojów z różnych części świata  uzyskując informacje na temat tego, jak dany proces produkcji finalnie wpływa na aromat i smak omawianego napoju. Zajęcia praktyczne przebiegały bardzo interaktywnie, młodzież chętnie podejmowała wyzwania przygotowania bezalkoholowych koktajli klasycznych stosując adekwatne techniki barmańskie. Podczas animacji zbierania zamówień w restauracji, uczestnicy uczyli się zbierać i zapamiętywać zamówienia, serwować napoje z tacy w odpowiedniej kolejności. Poprzez rozmowę z gośćmi starali się zrozumieć ich potrzeby i odpowiednio dostosować propozycje z menu, zarówno napojów jak i potraw. Młodzież przeszła również aktywnie przez warsztaty przygotowywania kawy na profesjonalnym sprzęcie najwyższej klasy. Każdy z uczestników przygotował dla siebie osobiście wybraną kawę pod okiem wykwalifikowanej baristki.

1

Podsumowaniem szkolenia był egzamin, ale aby otrzymać certyfikat, każdy musiał przygotować autorski bezalkoholowy koktajl oraz stworzyć do niego historię, a następnie zachęcić, sprzedać go i zaserwować gościowi. Nasza młodzież wykazała się znakomitą kreacją i zarówno podawane, autorskie bezalkoholowe drinki, jak i otulające je historie były cudowne.

„…Gratuluję wszystkim uczestnikom ukończenia kursu z wynikiem pozytywnym, mam też nadzieję, że zdobyta wiedza pozwoli im na poszerzanie wiedzy i dalsze zdobywanie doświadczeń w dziedzinie gastronomii…” – tymi słowami podsumował kurs Pan Marcin Rogulski – trener MR Spirits Nysa. Wartością dodaną do szkolenia jest fakt, iż wyróżniona została jedna z uczestniczek kursu – Amelia, która już w przyszłym tygodniu weźmie udział w trzydniowym Better Bar Show – najbardziej prestiżowym wydarzeniu barmańskim w Krakowie, mającym na celu inspirowanie i rozwijanie polskiej sceny barowej, w którym udział otworzy jej nowe możliwości!

Wszystkim naszym uczestnikom życzymy, aby zdobyte umiejętności wykorzystywali na co dzień, serwując wyszukane napoje swoim rodzinom, ale również żeby pomogły im w podjęciu ciekawej, satysfakcjonującej pracy!  

Joanna Taramina, Marcin Rogulski

2